ПЕДЕСЕТНИЦА – СЛАВА МЛАДЕНОВЦА

ПЕДЕСЕТНИЦА – СЛАВА МЛАДЕНОВЦАСветом Литургијом у храму Успења Пресвете Богородице и литијом централним градским улицама Младеновац је обележио своју славу – Силазак Светог Духа на Апостоле – Педесетницу. Светом Литургијом началствовао је Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, протонамесника Ратка Аврамовића, јереја Марка Јефтића и ђакона Небојше Поповића.

Прота Жељко је позвао у беседи вернике да храбро сведоче своју веру и да литијом освештавамо простор у којем живимо, молимо се за свеопшти напредак, али и подсећамо оне који су изван шта значи бити Боголико биће. Након свете Литургије, уз звона Светоуспенске цркве, улицама ове шумадијске вароши кренула је свечана литија у којој су учествовали свештеници младеновачког Храма, председник Градске општине Младеновац г. Владан Глишић, чланови већа ГО Младеновац, ученици младеновачких основних школа са својим вероучитељима, чланови Културно-уметничких друштава, припадници Војске Србије, као и многобројни благочестиви народ.

Молитве за здравље и спасење житеља читане су током Литије код зграде Општине Младеновац, потом код старог записа у центру града, и на крају код записа у порти младеновачке Цркве. Након тога изведен је пригодан програм у којем су најмлађи чланови КУД-ова „Војвода Јанко Катић 1896“ и „Љубомир Ивановић Геџа“ извели сплет игара из Србије. Певачка група КУД-а „Љубомир Ивановић Геџа“ из Ковачевца је отпевала песму Светог Николаја Жичког и Охридског „Говори Господе“. Трудом и љубављу домаћина овогодишње славе госпође Живке Рајковић, братства младеновачког Храма, као и верног народа трпеза за све присутне је приређена у порти, у којој је заједничарење настављено у наредним сатима.

јереј Марко Јефтић