ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У СУШИЦИ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У СУШИЦИУ уторак 15. маја 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Димитрија у крагујевачком насељу Сушица. Епископу су саслуживали свештеници: протојереј Небојша Ракић, протојереј Драган Брашанац, јереј Александар Мирковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Милутин Гашевић.

Овом приликом владика Јован је следујући древној црквеној пракси и отачким учењима, у оквиру литургијског Сабрања, крстио сина ђакона Милутина Гашевића и његове супруге Андрее, малог Војина.

Надахнутом беседом Преосвећени се обратио присутнима подсећајући да је крштење духовно рођење, којим постајемо чланови Цркве, прави хришћани. Њиме добијамо благодатне дарове који се дају само онима који су крштени у име Свете Тројице. Ти дарови од старог стварају новог човека. Бити човек, и то прави човек, је нешто узвишено и величанствено. Ово је важно питање: Шта је то човек, какав треба да буде и шта је циљ његовог живота? Од великог је значаја да схватимо своје истинско назначење и смисао свог постојања, јер што пре то учинимо, тек тада можемо на прави начин да се суочимо са бригама свакодневног живота и свега што живот доноси.

Беседa Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ нам даље говори да су деца родитељима највећи дар Божији, а истовремено и највећа одговорност: пред савешћу својом, пред друштвом и пред Творцем нашим Богом јединим. Родитељи имају један велики задатак, не само да брину о телесном узрасту своје деце и стицању знања из разних области науке, већ највећу пажњу треба посветити њиховом духовном узрасту. Епископ наглашава да децу учимо од малена да разликују лаж од истине, неправду и насиље од правде, мржњу од љубави. Да би се то постигло треба од рођења децу пустити да се сретну са својим Оцем небеским, да Га добро упознају и науче Његове узвишене истине и принципе, којима се изграђује позитивна личност, која ће бити корисна у животу, и себи, и породици, и друштву у целини. У души деце треба од малена развијати љубав према Богу и љубав према брату своме.

Ђакон Милутин Гашевић