СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУНа светог пророка Јеремију, 14. маја 2018. године, Преосвећени Владика, је по устаљеном обичају служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Иван Антонијевић и ђакон Александар Ђорђевић.

Храм је био испуњен радошћу због присуства Његовог Преосвештенства, после завршеног редовног заседања Светог Архијерејског Сабора наше свете помесне цркве. По прочитаном Јеванђељу по Луки, где је изречена истинита реч о томе да нема пророка са чашћу у постојбини својој, која не губи своју смисао ни данас, Преосвећени владика произнео беседу. Он је истакао да је апостол Павле рекао хришћанима да злоћом детиње а умом да буду савршени. Ово су дивне и дубоке речи. Хришћани су деца умом, све док се њихов ум не очисти, све док се њихов ум не освети и док се њихов ум не обожи. Злоћом детињите значи да дете нема зла у себи. И ако је има, та злоба није подмукла. Она је тренутна. Није се злоба у дете усадила. Човек треба да се труди да зло не овлада њиме. Оно неће да овлада човеком, уколико је човек у сталном богомислију. Човеков ум када се у зло претвори он само злобује. Он не само што не чини добро, него не може ни помислити на добро. Покварени ум, то је уствари, најстрашније чудовиште у овом нашем животу. Када човек има покварени ум њему је све искривљено, њему је све изопачено. И све што види претвара у злобу, мржњу. Код прљавог ума човековога њему је све прљаво. Њему је црква прљава, њему је и добро прљаво. Чиме се чисти ум? Једино безгрешним умом. Ко има безгрешан ум? Једино Бог. Савршени човек је Божији човек. Зашто? Зато што Богом мисли и ради и осећа и Богом све ради. Покварен ум ће измислити зло, и не само што ће наћи у злом човеку, него ће лоше наћи и у поштеном човеку. Код таквог изопаченог ума, човеку је све изопачено. Ум се људски злечи од зла само умом Христовим. Бог испуњава човека, то је назначење човековог бића. Онај ко има ум Христов, он живи у храму Божијем. Како се живи у храму Божијем? Богослужењем и молитвом. Када човек себе претвори у храм Божији, онда је код њега све чисто. Он може да види злобу у другом човеку. Он ће видети само добро. Зато се помолимо Богу да нам Бог да Христов ум, да будемо као деца злобни. Добро чините, да вам не досади.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Причестивши народ Телом Христовим, Преосвећени је благословио народ и поделивши нафору и свој очински благослов, отпустио у миру.

ђакон Александар Ђорђевић