ОНО ШТО СЕ ХРИСТА ДОТАКНЕ, ПОСТАЈЕ СИЛА КОЈА ЗАТВАРА ПАКАО

ОНО ШТО СЕ ХРИСТА ДОТАКНЕ, ПОСТАЈЕ СИЛА КОЈА ЗАТВАРА ПАКАОУ четвртак 26. априла 2018. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

Владика Јован је у својој беседи рекао да Господ Исус Христос својим Васкрсењем потврдио цело своје учење и да је Он Живот вечни. Зато о себи тврди је Он Хлеб живота који је сишао са Неба. Свет који у злу лежи не може тако лако да прихвати Бога, а још теже може да поверује у Васкрсење. Они који нападају Цркву, правдају себе стављајући се изнад Цркве, мислећи да су изнад самог Бога. Ми Васкрсењем прослављамо Живот, који је најпре победа над сујетом, саможивошћу, грехом, злом… што представља духовно Васкрсење. Оно не постоји без страдања. Зато је Крст једини пут ка Васкрсењу. Оно што се Христа дотакне постаје сила која затвара пакао. Ако Христа нема у нама постаћемо као они који су на Крсту изједначавали Бога са злочинцима. Крстом је понижење претворено у Васкрсење. Зато нас вера спасава и ми нисмо у безнађу, већ имамо наду да ћемо задобити Васкрсење и Живот вечни.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Владика Јован је прегледао фрескописачке радове који се поводом два века Старе Цркве изводе у овом светоме храму. Ово је прилика да сви који желе и могу помогну својим прилозима у украшавању ове светиње.

протођакон Мирослав Василијевић