НА СТАЗАМА КУЛТУРЕ И ДУХОВНОСТИ

НА СТАЗАМА КУЛТУРЕ И ДУХОВНОСТИИзлет за ученике од првог до четвртог разреда ОШ “Светолик Ранковић” заједно са издвојеним одељењем ове школе у Мисачи који похађају верску наставу реализован је у суботу 21. априла 2018. године.

На излет је кренуло 28 ученика са својим учитељицама и вероучитељима. После трочасовног путовања прво одредиште било је манастир Каленић. Обишли смо најпре манастирску цркву која је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице, а потом и музеј Епархије шумадијске који се налази у оквиру манастирског комплекса. После краћег предаха и окрепљења на манастирском извору кренули смо ка манастиру Денковац. Тамо смо посетили манастирски храм који је посвећен Успењу Пресвете Богородице и направили паузу у порти. Одатле смо се после краћег задржавања упутили ка последњом одредишту манастиру Липару, где смо провели диван поподневни сат у порти око манастирске цркве.

Ђаци су у сваком манастиру имали прилику да уживају у гостољубљу монахиња и монаха и да за себе обезбеде понеки сувенир или књигу која ће им остати као успомена на овај благословени пут. Надахнути и озарени овим светињама које смо посетили, око 18 часова смо се вратили у Аранђеловац богатији и племенитији за једно незаборавно искуство, искуство сусрета са културом обавијеном у рухо православне духовности.

Златко Вујановић, вероучитељ