СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДРАЧА НАДОМАК КРАГУЈЕВЦА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДРАЧА НАДОМАК КРАГУЈЕВЦАДана 21. априла 2018. године, када наша Света, Саборна и Апостолска Црква прославља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Драча надомак Крагујевца. Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереји-ставрофори Зарије Божовић, Драгољуб Ракић, Спасоје Јанковић, Милан Борота, Живота Марковић, мр Рајко Стефановић, јеромонах Тихон из епархије крушевачке, протођакон Иван Гашић и протођакон Небојша Јаковљевић.

Епископ је после прочитане перикопе из Светог Еванђеља поучио сав свештени клир, преподобно монаштво и верни народ о томе како би сваки Хришћанин, без изузетка, требало да следи Пут, Истину и Живот, односно Спаситеља нашега, Господа Исуса Христа. Идући за Њиме, ми православни Хришћани постајемо достојни самога имена Хришћанин. Преосвећени Владика је још додао да би свако од нас требало да се труди да буде послушан Цркви Христовој, а то значи бити послушан онима који чине Цркву. Јер, ако смо Цркви послушни само у својим мислима, а у животу своме послушност не претворимо у дела, онда су наше речи безвредне и немају никаквога смисла.

Беседa Епископа шумадијског Г. Јована

По одслуженој Литургији, Епископ је служио четрдесетодневни парастос новопрестављеној монахињи Магдалини. Да монахињу Магдалину нису заборавили они који су је свим срцем волели и поштовали, показало је присуство великог броја свештенства, монаштва и вернога народа, не само Шумадије, већ и Срема, Крушевца и других крајева наше помесне Цркве. По одслуженом парастосу, на челу са својим архијерејем, клир и верни народ су се упутили до монашког гробља, где је одслужен мали помен монахињи Магдалини и свим бившим члановима ове Свете обитељи.

Као што обичаји то налажу, у манастирском трпезару су се сви, који су претходно били сабрани на једном месту, око Свете чаше, утешили благим укрепљењем, спомињући монахињу Магдалину.

Илија Арсенијевић, студент Богословског факултета