СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА- РАЛЕТИНЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА- РАЛЕТИНЦУЧетвртог дана Васкрсења Христовог, на Светли Четвртак, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светих апостола Петра и Павла - Ралетинцу.

По узору на древну богослужбену праксу, када се ни једно богослужбено последовање и Света тајна нису одвајали од Свете тајне Евхаристије, Преосвећени Владика је по чину мале схиме замонашио расофорну монахињу овог манастира, сестру Ангелину и две искушенице, Гордану и Наташу.

У тренутку милозвучног појања стихире “Похитај да ми отвориш очинско наручје”, приклонивши главе своје, а привођене од своје духовне мајке схи-игуманије Евгеније, сестре наше Ангелина, Гордана и Наташа приступиле су тајни неба и земље, полагању монашких завета, са монашким именима Ангелина, Михаила и Варвара.

Епископу су саслуживали архимандрит мр Алексеј (Богићевић), игуман манастира Бошњани у епархији крушевачкој, протосинђел Николај (Младеновић), игуман манастира Саринца, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор Саво М. Арсенијевић, архијерејски намескик лепенички и в.д. левачки, и протонамесник Дејан Петровић, парох други белошевачки.

После самог чина монашења, Његово Преосвештенство је поучио у својој беседи новопочетнице монахиње, али и њихову игуманију и сав сабрани клир и лаос.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Преосвећени Епископ је нагласио у својој беседи да новопострижене монахиње од овога дана не постају нешто друго, не претварају се у особе које ће се разликовати само по својим одорама, већ се рађају у нове особе и постају свагда распете свету. Подсетивши их на тескобе монашкога живота, Преосвећени је замолио новозамонашене сестре да не забораве какве су завете положиле и шта су обећале Христу Господу Васкрсломе, напомињући да их Господ неће наградити по ономе што су изјавиле и обећале, већ по ономе што су од обећаног и изјављеног испуниле. Епископ је још рекао, подсећајући и себе и новозамонашене сестре петропавловске обитељи, да оне од овога дана, као монахиње, постају молитвенице за цео свет.

Молитвено су учешћа узели и игуманија манастира Сретења Господњег из епархије жичке Аквилина са сестрама, као и преподобно монаштво из манастира Наупаре код Крушевца, манастира Денковца, Липара, Дивостина, Драче, Каленића, Благовештења, Прерадовца, Вољавче и других манастира из наше епархије.

Овај радосни чин свете тајне монашења, настављен је торжествено у манастирском трпезару уз трпезу љубави коју је припремило сестринство манастира на челу са игуманијом мати Евгенијом.

Илија Арсенијевић, студент богословског факултета