ЛИТУРГИЈСКO САБРАЊЕ У НАСЕЉУ АЕРОДРОМ

ЛИТУРГИЈСКO САБРАЊЕ У НАСЕЉУ АЕРОДРОМ Трећег дана Васкрсења Христовог, на Светли Уторак, предстојатељ Епархије шумадијске, Његово Преосвештенство Господин Јован, началствовао је литургијским сабрањем у насељу Аеродром.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протонамесник Бранислав Матић, протонамесник Немања Младеновић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Ђорђевић.

Света Литургија је одисала радошћу Христовог Васкрсења, Његовом победом над смрћу и радошћу сабрања око свог месног епископа.

По благослову Његовог Преосвештенства, беседио је свештеник Немања Младеновић. На прочитану перикопу Јеванђеља по Луки, отац Немања је надахнуто говорио о свом сусрету са самом тематиком преношења вере у Васкрслог Богочовека Христа: Пре само пар ноћи шетали смо око храма и певали Воскресеније Твоје Христе Спасе. Када сам погледао та лица, људи који су дошли у храм, видео сам радост, коју не може нико од људи одузети. Апостоли су били опседнути савременошћу, страдањем Христовим. Тако и данас, многи људи не виде ту радост Васкрсења. Савремени човек поставља вредности у свом животу. Уколико основа није добро постављена, никаква идеологија и права и правила не могу му помоћи. Хришћанин је човек који ставља своје вредности и идеје као врли и праведни човек, који добар темељ поставља. Тада не постоји раздвајање духовног живота. Погледавши у свој ум и у отачкој литератури, потражио сам зашто је тај Васкрс био битан. У једном писму Владици Николају, један официр је упитао светитеља, да ли он верује у Бога. Владика Николај је одговорио у свом стилу. Никакви докази не постоје међу нашим ближњима који би их подстакао на веру. Упућујући питање човеку који тако верује, као одговор се даје ћутање. Савремени људи који не верују, онда мисле да су у праву. Ми никада не можемо објаснити савременом човеку то што тражи. У речнику савременог човека нема дивљења Христу. Савремени човек се диви себи. Све што човек чини је у правцу затрпавања сопственог бића. Како да помогнемо себи? Једино уколико своју чежњу управимо према Богу. Једино тако ћемо нашу радост да пребацимо преко ограда и преграда савременог човека.  Потребно је да ту реч: Радуј се, коју су чули апостоли, кажемо чистога срца. Зашто? Зато што ново небо и нова земља чека човека који прима Христа у овом свету и веку. Владика Николај је одговорио официру: Господине мој драги, ја не верујем, ја знам да Бог постоји. Када тако наместимо ствари у нашем животу, та Светлост ће сама викати као бура и муња: Ваистину Васкрсе!

Беседа свештеника Немање Младеновића

По одслуженој Литургији, Преосвећени Владика се задржао у краћем разговору са својом паством, честитавши им празник Васкрсења. Радост сабрања је настављена на трпези љубави.

ђакон Александар Ђорђевић