ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦА

ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦАПразник силаска Светога Духа Хришћани од давнина празнују десет дана после Вазнесења, а то значи - педесет дана после Васкрса. На тај дан Хришћани од памтивека украшавају цркве зеленилом и гранчицама, а црквени под застиру травом. На сам дан пра-зника верни народ, на свечаној служби, стоји са цвећем у рукама и плете венчиће. Новозаветна књига Дела апостолских, у којој је описана историја првих Хришћана и најранијег ширења Хришћанства, управо и почиње описом онога што се догодило педесет дана после Васкрсења Христовог, односно десет дана после Његовог славног Вазнесења на небо. Дела апостолска започињу речима које је Христос рекао Својим ученицима пре Свог Вазнесења: "Не удаљујте се од Јерусалима, него чекајте обећање Оца, које чусте од Мене...".

После десет дана - по речима јеванђелиста Луке - "бејаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум с неба као хујање силнога ветра, и напуни сав дом где они сеђаху. И показаше им се раздељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују...." (Дјела 2, 1-4). Педесетница, тако, за Хришћане представља испуњење свега што је у Свом земаљском служењу савршио Христос. Господ је учио о Царству Божијем и оно се открило у Педесетници, на Духове! Христосје обећао да ће Дух Божији открити људима Истину и то се догодило.

Свет, историја, време, живот: све је на Духове обасјано последњом светлошћу, све је преиспуњено крајњим смислом. Педесетницом је, у свету и историји, почео велики, славни дан господњи, рођена је наша Црква.

У Крагујевцу се на други дан Духова врши литија кроз град која креће из порте Старе Цркве, где епископ шумадијски г.Јован служи Литургију са свештенством града. Ове године су служили протојереји Зоран Крстић, Милић Марковић, Драгослав Степковић, Милан Борота, Зарије Божовић, Саво Арсенијевић, Милован Антонијевић и Рајко Стефановић, уз саслужење двојице ђакона Небојше Јаковљевића и Мирослава Василијевића. На почетку саме литургије у чин чтеца, владика је благоизволео да рукопроизведе Саву Николића, који већ више од једне деценије активно учествује у животу Старе Цркве, не само читајући Апостол на недељним и празничним евхаристијским сабарањима, већ који је својим животом дао пример како се заиста на прави начин служи Господу. Рукопроизвођење Саве Николића за чтеца је представљало велику радост за целокупно братство Старе Цркве.

Након литургије, литијска поворка је под руководством протонамесника Драгана Симоновића, а у пратњи градоначелника града Крагујевца господина Верољуба Стевановића упутила се ка „Крсту“ где се владика Јован заједно са присутнима помолио Богу за град и све житеље Крагујевца, те заблогадарио Господу за заштиту и времена мирна.

Након повратка литије у порту Старе Цркве пресечен је славски колач и прочитана молитва пре записом. Ове године је домаћин славе био господин Жико Пауновић, власник туристичке агенције „Индекс турс“, а колач за наредну годину је примио господин Миленко Томовић. Домаћин славе је свечани ручак приредио у хотелу Шумарице коме су присуствовали сво који су учествовали у литијској поворци.

ђакон Мирослав Василијевић