СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА У БАРАЈЕВУ

СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА У БАРАЈЕВУУ понедељак, 5. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву.

Епископу су саслуживали свештеници: др Зоран Крстић, Љубиша Смиљковић, Златко Димитријевић, Марко Митић, Драган Поповић, Владимир Димић и ђакони Иван Гашић, Никола Урошевић, Зоран Станковић и Зоран Степановић. На Светој Литургији појали су свештеници из три Архијерејска намесништва: бељаничког, колубарског и космајског, заједно са ученицима београдске богословије.

После прочитаног Јеванђеља беседу је одржао архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић. Прота је у првом делу своје проповеди говорио о припремним недељама пред васкршњи пост. Он је напомено три јеванђељска текста: О Закхеју, О митару и фарисеју и О блудном сину. Говорећи о овим причама он је истакао значај покајања, смирења, послушности и поштовања ближњих а нарочито родитеља.

У другом делу беседе, прота је говорио о Господњим празницима: Рођењу, Обрезању и Богојављењу. У њима је истакао значај Христовог Смирења и Послушности која је прави пример за нас хришћане. Врхунац тога је у Христовој Првосвештеничкој молитви коју је изговорио пред своје страдање. Он нам је образац вере али и истинске љубави и према Богу Оцу и према свима нама. Јединство са Христом је у Светој Тајни Причешћа и ка том циљу непрестано треба сви да тежимо.

Беседа протојереја-ставрофора Златка Димитријевића

У току Литургије причестио се велики број свештеника и мањи број деце и верног народа. Затим је уследио доручак за Епископа и свештенство и припрема предавача за семинар.

Тема свештеничког семинара била је “Свето Писмо и проповед”. После благослова Епископа уводну реч је дао архијерејски заменик, ректор крагујевачке богословије и истакнути универзитетски професор протојереј-ставрофор др Зоран Крстић. Отац ректор је истакао значај веродостојности свештеничке службе јер само тако наша мисија може да буде исправна. Униформа данас не даје ауторитет ономе ко је носи. Често смо у прилици да видимо или чујемо негативан набој када се помене свештеник и Црква. У данашње време смо позвани да људима пружимо помоћ и у решавање проблема крећемо са антрополошког нивоа па тек онда прелазимо на теолошки. Ако обрнуто радимо наша мисија неће имати успеха.

Први предавач је био професор Старог Завета др Родољуб Кубат. Он је напоменуо да је проповед од примарног значаја у свештеничкој служби и увек се везује за Библију. Господ се оваплотио телесно али и као БОГ РЕЧ у Светом Писму. Зато је неопходно да непрестано читамо Библију, нарочито са парохијанима. Да дeлујемо на неки начим као LIFE COACH, јер они у свом раду и те како имају хришћанске принципе. Свето Писмо је књига која се може актуелизовати у сваком времену и она је од примарног значаја за свештенички живот. Бројни су примери: Књига о Јову, Књига проповедникова...

После првог предавања уследила су питања свештеника након чега се развила веома жива и занимљива дискусија.

Следећи предавач је био професор Новог Завета др Предраг Драгутиновић. Професор је напоменуо значај проповеди у новозаветном тексту. Истакао је да светоотачко наслеђе нераскидиво повезује Библију и проповед. Данас, пре свега, треба везивати проповед за Библијски текст и на Литургији је изговарати одмах после прочитаног Јеванђеља. Неопходно је припремати се за проповед, увежбавати је и ефикасно пренети садржај у који верујемо да би она имала успеха код верника. Ако не чинимо тако људи ће пронаћи увек бољи простор и време а ми ћемо се питати зашто се они боље осећају и више друже на неким другим местима а не у Цркви. Питања и проблеми који су данас исти су били и у апостолско време. Како, где, шта.... ићи и научити и крштавати људе? Апостол Павле је добио исту благодат која се и данас добија али је био изузетан радник, организатор и тимски човек што је и данас неопходно за успех свештеничке службе. И он је имао својих несугласица и са Варнавом и са Петром и са другима исто као што их и данас то постоји. Хришћанство се у апостолско време ширило врењем кроз убедљивост поруке која је преношена. Данас се људи кроз проповед не могу поучити кроз заповедање...то овако а то онако. Пре свега је у данашње време беседник позван да да људима повода да мисле.

Одмах по завршетку излагања професора Предрага уследила су занимљива питања и интересантни одговори. На крају, после краће паузе, уследила је трпеза љубави у току које су пријатне народне песме певали Православни појци у мешовитом саставу.

Владимир Димић, протонамесник