ХРАМ СВЕТИХ МИРОНОСИЦА НА ВАРОШКОМ ГРОБЉУ

Varosko groblje KragujevacСубота уочи празника Духова посвећена је молитви за умрле хришћане. Богословски основ да се Црква моли за умрле чланове уочи Духова, јесте у чињеници да је на Духове – искупљење света запечаћено силом Светог Духа, који се благодатно простире на живе и на уснуле у Господу. Црква се и на сам празник Духове, на вечерњој служби, такође моли посебном молитвом за душе умрлих хришћана: „ јер мртви Те, Господе, не хвале, нити се они у аду усуђују да Ти приносе исповедање, но ми живи Те благосиљамо, и молимо и приносимо Ти очиститељне молитве и жртве, за њихове душе". 

У обновљеном храму Светих Мироносица, на Варошком гробљу у суботу 14. јуна  Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства Саборног храма у Крагујевцу. Пред почетак Свете литургије Преосвећени владика је осветио ново звоно, и у својој надахнутој беседи после прочитаног јеванђелског зачала на Литургији истакао је: „ Ево нас, Богу хвала, овде у овом обновљеном, прелепом храму, где служимо службу Божију, браћо и сестре, а служба јесте дело Божије и дело народа Божијег, али оног црквеног, верујућег народа, народа који слуша реч Божију и који слуша Цркву своју, тај народ учествује у служби Божијој. Немогуће је  разделити службу Божију, од службе Богу и службе народа. То се најбоље види, драги моји, у једној дивној молитви у којој се свештенослужитељ приликом тзв. Малог входа, када се Јеванђеље износи, моли: „Господе,  учини да са входом нашим, буде и вход светих анђела твојих,  који са нама саслужују и са нама славослове твоју благост." Ето нам најбољег доказа да ми сами овде не служимо службу Божију, него да  је са нама Бог,  да су са нама свети анђели, да је са нама и небо и земља, зато је служба Божија, наша служба ка Богу, али у смирењу и љубави. Зато је и Литургија позив и призив сваког од нас да размишља када учествује у светој Литургији, да учествује у Царству Небеском, јер је Литургија предокус Царства Небеског".

У наставку Литургије одржан је парастос за све упокојене. Након тога, старешина храма Светих Мироносица протојереј – ставрофор Зарије Божовић се захвалио Преосвећеном владици, рекавши: „Желим овом приликом да се захвалим нашем Епископу шумадијском Господину Јовану, који је благоизволео бити овде са нама и служити Свету божанствену Литургију у овом обновљеном храму Светих Мироносица на Варошком гробљу. Хвала Вам Преосвећени владико." Даље се прота Зарије захвалио свим ктиторима, приложницима и добротворима који су својим материјалним средствима помогли да дође до обнове овог храма. Преосвећени Владика је ктиторе и приложнике одликовао Архијерејском граматом признања, међу којима су: господин Драгољуб Пантић, господин Милан Спасојевић, господин Драган Младеновић, госпођа Виолета Поповић, госпођа Мирјана Јосимовић, сликар Милоје, господин Мирослав Радовић, господин Љубодраг Ђорђевић, господин Слободан Милутиновић, госпођа Нада Стојчевић, госпођа Драгица Лазовић, господин Драго Вељко. На крају је Преосвећени Владика Господин Јован архијерејском граматом признања одликовао високопречасног протојереја – ставрофора Зарију Божовића за његову несебичну љубав и пажњу коју је указао храму Светих Мироносица.

Заједничко евхаристијско сабрање је завршено послужењем и трпезом љубави.

Срећко Зечевић, јереј
 
 

 

Варошко горбље I део  

Варошко горбље II део

Варошко горбље III део