ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЛАПОВУ

ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЛАПОВУОве године је трећи пут у Лапову организована, са благословом Епископа шумадијског Господина Јована, манифестација “Дани Свете Петке”. Ова манифестација је организована поводом храмовне славе Свете Параскеве, а у циљу продубљивања вере код верујућег народа Лапова.

На дан када обележавамо спомен на ову велику светитељку је служена Света Литургија, а служили су је протојереји-ставрофори Милан Радовановић и Миленко Стикић, протојереји Србољуб Марковић и Ненад Савић и протонамесник Миломир Васиљевић уз саслужење ђакона Божидара Васиљевића.

Беседу о животу и значају ове светитељке је одржао протонамесник Миломир Васиљевић, рекавши да је њен живот узор и на углед свима нама, православним хришћанима. Он је нагласио да се сила, премудрост и лепота Божија огледају у лепоти творевине, али нарочито се огледа у светитељима. Сваки је човек створен по икони Божијој, али су светитељи највише себе приближили тој икони Бога. Отац Миломир је даље беседио о животу ове славне светитељке и њеним чудима, као и о томе да као православни хришћани треба да се угледамо на њу.

Након причешћа свештенства и верника Лапова пререзан је славски колач који је припремила овогодишња колачарка Миланка Ивковић, а затим је уследио концерт црквеног хора при храму Свете Параскеве. Учешће су узеле и вредне жене из “Моравских шареница”, ликовни уметници које предводи Живота Денић као и удружење пчелара.

Након пригодног програма у коме су узела учешће и деца из основне школе “Светозар Марковић” на челу са својим вероучитељем ђаконом Божидаром Васиљевићем, уследила је вечера љубави за све присутне вернике. Наиме, деца са веронауке су спремила своје писмене радове и цртеже на тему “Крсна слава у мојој породици”, па је школски жири одабрао најбоље радове. Деца која су освојила те награде су добили скромне, али упечатљиве и душекорисне поклоне. За ликовне радове су награђени следећи ученици: Мирја Микић, Дијана Милановић и Смиљана Михајловић, а за литерарне Катица Стевановић, Катарина Николић и Маша Микић.

Овогодишњи програм манифестације Дани Свете Петке је био следећи:

  • 28. октобар, 18:30 часова – Предавање на тему “Заблуде теорије еволуције”, др Радмило Рончевић
  • 29. октобар, 17:30 часова – Изложба светлописа г. Божидара Витаса “Духовни хоризонти” уз предавање и пројекцију “Приближавање Хиландару”

Прво вече смо имали прилике да чујемо максилофацијалног хирурга др Радмила Рончевића који се аргументовано и убедљиво осврнуо на еволуциону хипотезу чији заступници желе да објасне настанак живота на искључиво материјалистички начин. У питању је професор светског реномеа који је објавио око 200 стручних и научних радова, од тога 32 у водећим светским часописима. До сада је одржао преко 40 предавања по позиву у великим светским центрима и поднео преко 100 реферата на великим интернационалним и светским стручним конгресима. Али пре свега је у питању скроман човек и дубоки верник који је врло активно укључен у рад Међународног удружења православних хришћана, а чију је недавну конференцију благословио Патријарх Иринеј. Такође, он је иницијатор петиције која је пре пола године изазвала у Србији велику пажњу, а тицала се увођења додатних часова у којима се износи критика дарвинизма у школама. Уз документовану видео презентацију др Рончевић је одржао веома аргументовано предавање које је изазвалао велико интересовање присутних, а затим и плодну дискусију. Он је навео мноштво доказа из геологије, биологије, палеонтологије и генетике који говоре у прилог томе да материјалистичка теорија о спонтаном настанку и развитку живота није тачна.

Друго вече смо имали прилику да чујемо фотографа Божидара Витаса који излаже своје фотографије манастира са благословом Патријарха Иринеја. Он је до сада учествовао на 268 колективних изложби и на 57 ликовних колонија. Јавности је приказао преко 3500 фотографија и око 1300 дијапозитива у боји. Он је држао врло лепо и надахнуто предавање о нашој великој српској светињи-манастиру Хиландар. Уз обиље професионалних фотографија изнео је мноштво занимљивих детаља преносећи умешно атмосферу ове светиње присутним слушаоцима. Такође је приказао неколико десетина дивних фотографија цркава и манастура у високој резолуцији. Вече је својим виртуозним музицирањем увеличао професор музике Живојин Велимировић који је извео неколико руских класичних композиција.

Присутним посетиоцима је поклоњено више десетина примерака дивне књиге духовне поезије “Песмом славу проносим” песникиње Иване Прлине Никодијевић.

Ове духовне свечаности су се сваког дана завршавале трпезама љубави у чему су учествовале вредне жене из удружења Коло српских сестара, као и други пожртвовани верници.

Тиме је завршено ово дивно духовно сабрање које ће се, даће Бог, поновити и следеће године.

Протонамесник Горан Живковић