ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА НОВОГ ХРАМА

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА НОВОГ ХРАМАУ суботу 28. октобра 2017. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог свештеномученика Лукијана и преподобног Јевтимија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је темељ за изградњу Цркве Светог Преображења Господњег у селу Остриковцу, које припада парохији јовачкој.

Благодат Божија сабрала је велики број верника села Остриковца, који су са својим парохом јерејем Гораном Крстићем и свештенством Архијерејског намесништва беличког, у врло свечаној атмосфери, дочекали Архијереја и пожелели му добродошлицу.

У чину освећења Епископу су саслуживали aрихијерејски намесник белички протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, протојереј-ставрофор Радослав Станковић - пензионисани парох јагодински, aрихијерејски намесник параћински протојереј-ставрофор Младен Симоновић (Епархија браничевска), протојереј-ставрофор Милија Ђуричић - парох ћупријски (Епархија браничевска) и протођакон Иван Гашић.

Инспирисан вером својих предака, господин Драгиша Милојевић, власник „Компаније Милојевић“ је са благословом Епископа шумадијског Господина Јована, а из својих личних средстава и са нескривеним ентузијазмом отпочео изградњу храма Преображења Господњег и парохијског дома у свом родном селу Остриковцу. Тиме ће Епархија шумадијска и њени верници бити богатији за још једну светињу.

Након освећења, Епископ је у својој беседи позвао све остриковчане да молитвено учествује у изградњи ове светиње и подсетио да изградњом храма добијамо заједничку кућу која све нас преображава и у којој ћемо се сретати са Богом и једни са другима.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Изградњом обичне грађевине, народ се радује јер се потврђује живот заједнице, а колико треба да буде наша радост када градимо не обичну кућу већ дом Божији. Овим речима Епископ нас је подсетио и позвао да животом сведочимо своју веру и да градњом ове светиње ми заправо изграђујемо себе.

Ова радост освећења настављена је трпезом љубави, коју је ктитор храма господин Драгиша Милојевић са својом породицом, приредио у једном од својих угоститељских објеката.

јереј Немања Стефановић, парох мајурски