ЈА САМ ИСТИНСКИ ЧОКОТ, И ОТАЦ МОЈ ЈЕ ВИНОГРАДАР (Јн. 15:1)

ЈА САМ ИСТИНСКИ ЧОКОТ, И ОТАЦ МОЈ ЈЕ ВИНОГРАДАР (Јн.15:1)У петак 15. септембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори да је Христос чокот који нико и ништа не може нагристи, оштетити, уништити, усмртити. Сав је бесмртан и вечан, јер је Он сам сва бесмртност божанска и сва вечност божанска. А Он, Богочовек, је то Својим божанством.

„Ја сам чокот, а ви лозе. Ко остаје у Мени и Ја у њему, тај доноси многи плод, јер без Мене не можете чинити ништа.”(Јн.15:5)

Епископ наглашава да без Бога човек представља неродну биљку. Чобек, сам по себи, не располаже силама које би му осигурале бесмртност и живот вечни. А то значи човек је плен смрти, и домен смрти. Човек није у стању да себе претвори у неко трајније биће, а камоли у биће бесмртно и вечно. Све док човек не осети да је Богочовек – Чокот а он лоза, ради тог чокота, и родна само њиме и од органског јединства са Њим, он се гуши у проблемима и мукама.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ на крају подсећа да без Господа ништа не можемо чинити, јер без Њега ништа није трајно, бесмртно, свето, вечно, ништа уствари вредносно.

Ђакон Милутин Гашевић