ОКРУГЛИ СТО „КЊИЖЕВНОСТ И ЧОВЕК НА ПУТУ: ОД ЕДЕНА ДО ЦАРСТВА НЕБЕСКОГ”

ОКРУГЛИ СТО „КЊИЖЕВНОСТ И ЧОВЕК НА ПУТУ: ОД ЕДЕНА ДО ЦАРСТВА НЕБЕСКОГ”Округли сто „Књижевност и човек на путу: од Едена до царства небеског” одржан је 13. септембра 2017. године у свечаној сали Епархијског дома Саборног храма у Крагујевцу.

У раду округлог стола учествовали су наставници и сарадници Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу: проф. др Драган Бошковић, Јелица Вељовић, Александра Матић и доц. др Часлав Николић.

Основна тема биле су представе путовања у српској и светској књижевности, тумачене са становишта савремених књижевних теорија. Симболичко уоквирење ове теме означен је почетком и крајем библијског текста: човековим падом у Едену, губитком дрвета и воде живота и исклизнућем у историјско искуство, а на крају задобијањем дрвета и воде живота и изласком из времена.

Проф. др Драган Бошковић говорио је о могућности да се унутар литературе, књижевне теорије и теологије разуме проблем путовања, о поетичком и историјском путовању саме књижевности и о геопоетичким аспектима разумевања идентитета модерне српске књижевности.

Јелица Вељовић је феномен кретања вредновала преко примера из Сервантесовог романа Дон Кихот, из стваралаштва Хорхеа Луиса Борхеса и преко постхуманистичке филозофске теорије Хаимеа де Вала.

Александра Матић је осветлила фигуру пута и путовања у корпусу српске усмене књижевности, говорећи о песмама на тему јуначке женидбе, о соларној митологији, о важности односа центра и периферије у песми „Бановић Страхиња”, о рачвању путева у епском хоризонту.

Модератор округлог стола био је доц. др Часлав Николић.