ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМАУ уторак 12. септембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац, протонамесник Мирољуб Миладиновић, протођакон Иван Гашић и ђакон Милутин Гашевић.

Овом приликом владика Јован је следујући древној црквеној пракси и отачким учењима, у оквиру литургијског Сабрања, крстио малог Димитрија Шаренца из Крагујевца.

Надахнутом беседом Преосвећени се обратио присутнима подсећајући да је крштење духовно рођење, којим постајемо чланови Цркве, прави хришћани. Њиме добијамо благодатне дарове који се дају само онима који су крштени у име Свете Тројице. Ти дарови од старог стварају новог човека. Бити човек, и то прави човек је нешто узвишено и величанствено.

Епископ нас саветује да у животу све решавамо уз помоћ благодати Божије, која нам увек помаже на нашем путу усавршавања. Али пошто смо обдарени слободном вољом, морамо се борити против страсти и грехова. Једини смисао нашег овоземаљског живота јесте да се спасемо, да задобијемо Царство Небеско.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије приступило се трпези љубави у дому породице Шаренац.

Ђакон Милутин Гашевић