ВЕЛИКА ДУХОВНА РАДОСТ У РЕКОВЦУ И СЕЛУ СИЉЕВИЦИ

ВЕЛИКА ДУХОВНА РАДОСТ У РЕКОВЦУ И СЕЛУ СИЉЕВИЦИДана 07. септембра 2017. године Рековац је био центар велике духовне радости на простору Левча. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, освештао је новосаграђену зграду интерната и кухињског блока у Пољопривредно-ветеринарској школи у Рековцу.

Преосвећеног владику су у дворишту интерната дочекали председник општине Рековац др Александар Ђорђевић директор проф. Владица Марковић, верни народ, професори и ученици средње и основне школе у Рековцу. На освећењу поменуте зграде Владици су саслуживали архијерејски намесник левачки Саво Арсенијевић и свештеници левачког и лепеничког манесништва. У пригодној беседи након освећења, Владика се захвалио колективу Пољопривредне-ветеринарске школе на неизмерној љубави и поштовању које ова школа већ дуго година указује нашој светој Цркви, тако што сви ученици похађају верску настваву али и активно учествују у свим црквеним свечаностима.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У поздравном слову Владици Јовану, ученици су се захвалили на очинском старању, молитвеном благослову и великој љубави коју Владика Јован указује поменутој школи. Директор Владица Марковић је Владици уручио пригодан поклон и захвалио се на труду и љубави коју Владика неизмерно показује према колективу и ученицима ове школе. После освећења, Преосвећени Владика се упутио у рековачки храм светог Романа где је погледао радове на фрескописању, а потом је отишао у село Сиљевица у храм свете преподобно мученице Петке којој је овај храм посвећен. Ова црква је надалеко чувена по многим исцељењима која се дешавају на како народ каже,, чудотворном гробу“, који се налази уз сам олтарски део цркве. Не постоје писани документи о овом месту али се верује да је камени стуб заправо остатак оларског дела првобитне цркве које је срушена.

У разговору са парохом другим рековачким јерејом Драгишом Богичевићем, Владика је замолио да се прикупе сви податци о људима који су се исцелили на овом светом месту. Преосвећени је потом обишао и радове на уређењу порте у поменутој цркви а касније је остао на трпези љубави коју су припремели чланови црквеног одбора села Сиљевице и Бара.

Јереј Драгиша Богичевић