ДОК САМ У СВЕТУ – СВЕТЛОСТ САМ СВЕТА

ДОК САМ У СВЕТУ – СВЕТЛОСТ САМ СВЕТАЕпископ шумадијски Г. Јован служио је у четвртак 7. септембра 2017. године Свету Литургију уз салуживање протојереја Милића Марковића и јереја Владана Костадиновића.

Владика је казао да све што је Исус Христос осветио, освећено је, те да су зато апостоли освећени светлошћу Христовом. Они су онај град који на гори стоји. Апостол Павле хришћанима говори да бејаху некада тама а сада су светлост. Свети Григорије Палама се молио: „Господе просветли моју таму“! И заиста човек је у тами све док остаје сам у себи. Црква у својим богослужењима а нарочито у литургији, свакодневно исповеда да је Господ светлост. Да би смо примили Духа Светога треба да будемо обасјани светлошћу Господњом. Док сам у свету -  светлост сам свету, говори нам Господ. Док је у свету наше и Његове душе, срца и савести, онда је Он заиста у нама. Прогнамо ли га из свога бића, падамо у понор, пре свега сопственом упорношћу. Стварност је истинита, јер ко ходи ван Христа, он ходи по тами. Када тама обузме човека, он почиње да посрће и кад тад ће завршити у понору. Зато је Господ увек, сада и до века како исповеда наша Црква. Ако прихватимо Христа као извор светлости, онда смо и ми у тај светлости. Зато прихватимо је да би смо и ми били светлост.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа верног народа, Владика Јован је обишао фрескописачке радове који су у пуном јеку. Још једна прилика за све који желе себе да узидају у живу Цркву Христову, да се прикључе овом богоугодном делу, пријавом код старешине храма.