ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМА

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМА У недељу, 20. августа 2017. године, када наша Црква прославља Преподобномученика Дометија и Преподобног Ора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Великим Црљенима, Архијерејско намесништво колубарско-посавско. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј – ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј-ставрофор Томислав Марић, пензионисани парох великоцрљенски, протонамесник Горан Радовановић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За благољепије Сабрања постарали су се Србски православни појци из Београда.

Обративши се верницима, који су се сабрали у великом броју, шумадијски Првојерарх је, тумачећи прочитано Јеванђеље, подсетио окупљене на важност опраштања и покајања. Човек највише и личи на Бога када је милосрдан и када опрашта. А суштина и једног и другог је љубав. Нажалост и милосрђе и праштање човек очекује од Бога, али често није спреман, попут слуге у јеванђељској причи, да према ближњима и сам буде такав. Зато тог слугу Господ назива злим слугом. Човек је позван да буде милостив, као што је милостив и Отац наш небески. Без покајања и опраштања не можемо ући у Живот вечни, јер је то лек којим се враћамо у Рај. Опраштањем се лишавамо злопамћења према ближњем. Враћамо се човекољубљу и Богољубљу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије приређена је Трпеза љубави трудом и залагањем пароха великоцрљенског, јереја Александра Глишића и његове породице.