САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СА САБОРА СПЦ-а

Саопштење за јавност, са редовног заседања Светог Архијерејског Сабора СПЦ,
одржаног у Београду од 15. до 21. маја 2008. године

Сабор СПЦУ Патријаршијском двору у Београду, по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, а под председништвом Његовoг Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, који по чл. 62. Устава Српске Православне Цркве замењује Његову Светост, одсутног због болести, одржано је, од 15. до 21. маја 2008. године, редовно заседање Светог архијерејског сабора Српске Православне Цркве. У раду Сабора учествовали су сви епархијски архијереји Српске православне цркве из земље и иностранства, као и Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован са архијерејима аутономне Охридске Архиепископије.

У духу пасхалне радости и са љубављу у Васкрслом Господу, суочен са великим духовним изазовима нашег времена, Свети Архијерејски Сабор се бавио виталним питањима живота, устројства и мисије Српске православне цркве.

Поред низа текућих питања, Сабор је посебну пажњу посветио Косову и Метохији после незаконитог проглашења "независности" ове Покрајине. У исто време, Сабор је упутио речи благодарности свима онима који нису признали овај бесправни чин, а посебно онима који су показали искрену солидарност са нашом Црквом и састрадалну љубав према српском народу, поручујући једном за свагда свима да Српска Црква и народ неће никада пристати на безакоње насилног одузимања Косова и Метохије.

Разматрани су токови обнове светиња на Косову и Метохији, порушених у мартовском погрому 2004. године, и одлучено је да се иста настави у сарадњи са Министарством културе Републике Србије, међународним институцијама и представницима УНМИК-а - као јединог међународног ауторитета и законитог фактора према Резолуцији 1244. Настојањем да се обновљени храмови и црквени објекти прихвате и освештају, и да се у њих уселе свештеници или верници, како би се исти ставили у функцију и сачували, Сабор верује да ће српски православни народ бити охрабрен да опстане и врати се на своја вековна огњишта у Епархији рашко-призренској, својој исконској земљи и светињама.

У циљу, пак, очувања вековног молитвеног предања и живог сведочења Цркве у савременом свету, Сабор је потврдио свој став у погледу служења свете Литургије и других богослужења у духу вековног литургијског предања наше Цркве. Саборским служењем Свете архијерејске Литургије у Храму Светога Саве на Врачару ово јединство је још једном посведочено за Трпезом Господњом, на празник Преноса моштију Светога Саве, у понедељак, 6/19. маја 2008. године.

Посвећена је пажња даљој градњи Спомен - храма Светог Саве на Врачару и изражена жеља и позив свим верницима наше Цркве да помогну довршење овог заветног храма српског народа.

Сабор је и овога пута пројавио духовну и архипастирску одговорност посветивши пажњу стању и тешким проблемима у којима се налазе наше епархије у државама насталим на тлу бивше Југославије, као и животу наших епархија у дијаспори широм света. Тако су Саборски Оци размотрили питања црквеног живота у Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини чијим властима су упутили апел да се члановима Српске Православне Цркве не угрожавају елементарна верска и имовинска права. Исто тако, упућен је апел надлежним властима Бивше југословенске републике Македоније да се престане са прогоном Његовог Блаженства Архиепископа охридског и митрополита Јована и да се укину све забране и друге противправне мере против аутономне Охридске архиепископије.

Питања црквене имовине, чувања постојеће и враћања одузете, као и питања рада црквених задужбина и фондова, такође су разматрана.

Односи и сарадња са сестринским Православним Црквама били су предмет дужне пажње и бриге Сабора, као и односи и дијалог са другим Црквама и верским заједницама. Сабор је усвојио извештај Комисије Светог Архијерејског Сабора о дијалогу са представницима Римокатоличке цркве у Равени (Италија) и константовао да се тај дијалог није водио на штету Православне Цркве. С тим у вези, Свети Архијерејски Сабор је запањен понашањем појединих, како електронских тако и писаних, медија, чији циљ очито није објективно и одговорно информисање јавности већ злонамерно изношење неистина о догађајима из живота Цркве. На жалост, са истим намерама и предрасудама су поједини медији извештавали о току рада овог Сабора и здравственом стању Његове Светости Патријарха српског Г. Павла. Сабор је констатовао да овакво понашање неких медија нема за циљ благовремено и истинито обавештавање јавности, већ изазивање смутње и пометње међу верним народом у нашој помесној Цркви и у јавности уопште.

Свој пуноћи Српске православне цркве и свим људима добре воље Свештени Сабор упућује поруку мира и љубави, још једном поздрављајући све најрадоснијим поздравом,

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Image 

Преузето са званичног сајта СПЦ-а