ХРАМОВНА СЛАВА У РАЧИ

ХРАМОВНА СЛАВА У РАЧИУ среду 12. јула 2017. године, када наша Света Црква празнује апостоле Петра и Павла, Литургијско сабрање се свело под сводовима обновљењог храма у Рачи. Свету Литургију служили су: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Миленко Стикић, протојереј Велибор Јовановић, јереј Младен Ђурановић, јереј Ивица Камберовић и ђакон Божидар Васиљевић.

Поучном беседом, јереј Ивица Камберовић је верни народ поучио о Светом апостолу Петару. Који беше рибар, и најпре се звао Симеоном, но Господ је благозволео назвати га Кифом, или Петром (Јн 1, 42). Он је први од ученика јасно изразио веру у Господа Исуса рекавши: "Ти су Христос, Син Бога живога" (Мт 16, 16). Његова љубав према Господу била је велика, а његова вера у Господа постепено се утврђивала. Када је Господ изведен на суд, Петар Га се три пута одрекао, но само један поглед у лице Господа - и душа Петрова била је испуњена стидом и покајањем. Док за Апостола Павла (Савле), који беше велики прогонитељ хришћана, указао је на чудесно обраћен у веру хришћанску самим Господом, који му се јавио на путу за Дамаск. Крштен од апостола Ананије, прозван Павлом и увршћен у службу великих апостола. Овом беседом свештеник Ивица је заправо нагласио да за Господа никада није одоцнило време покајања само ако истински то желимо, можемо се угледати на ове велике угоднике Божије.

Након Свете Литургије, свештенство са верним народом кренуло је у опход храма где је на крају пререзан славски колач, а даље сабрање настављено у парохијском дому уз трпезу љубави.

Марко Лазовић, чтец