СЛАВА ХРАМА СВ. ЈОАНИКИЈА У БРЕСНИЦИ

ImageУ храму Преподобног Јоаникија Чудотворца у Бресници 3, Његово преосвештенство еписокоп шумадијски Г. Јован служио је Свету aрхијерејску литургију у петак, 9./ 26. маја 2008. године, пoводом храмовне славе.

Преосвећеног је у порти храма дочекало братсво овог светог храма са верним народом. На Светој литургији епископу Јовану саслуживали су свештеници (протојереј ставрофор Драгослав Степковић, протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј Драган Васиљевић, протонамесник Горан Ђерковић , јереј Дејан Лукић, јереј Владимир Ћирковић).

После прочитаног јевађеља, владика је у беседи која је следила поучавао верне о главном задатку хришћанског подвига, а то је освећење, преображај читаве наше стварности. Нарочито је истакао да је Јоаникије Девички био такав подвижник који је својим подвигом испунио време свога живота Богом и самим тим је све око њега постало преображено, охристовљено. И лик ближњега, и природа која га окружује као и сам лик преподобног. Број причешћених био је скроман, већином су то била деца, што нам указује на потребу боље катихизације верних о потреби чешћег причешћивања лаика ван обавезних постова које је установила Света Православна Црква.

После завршене Свете литургије извршен је обред сечења славског колача на новоурађеном платоу испред храма , домаћин храмовне славе ове године био је Господин Саша Цветановић из Крагујевца.

Заједничка трпеза, која је уследила након одслужене Свете литургије, окончана је звуцима фрула двојице дечака, који су ученици фрулаша Милинка Ивановића, и звуцима гусала гуслара Радивоја Бишевца.