ОПЛЕНАЧКИ ДАНИ ХОРСКЕ МУЗИКЕ

ОПЛЕНАЧКИ ДАНИ ХОРСКЕ МУЗИКЕПевање за душу и срце и подстицај за нова достигнућа! То је најјачи утисак са концерта духовне музике који се одржао 20-ог маја увече у храму Светог Ђорђа на Опленцу, а у оквиру четвртог по реду фестивала “Опленачки дани хорске музике”.

Уједно те вечери, после представљања свих учесника, чланови Црквеног хора “Опленац” су, заједно са гостујућим хоровима обележили своју славу, Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова, чином сечења славског колача, а што је учинио Владика Јован (заједно са присутним свештеницима) који је својим присуством увеличао овај догађај.

Поред слављеника, публици су се представили хор “Свети Димитрије” из Београда под руководством Г-дина Дарка Јовановића, градски хор “Црвчанин” чији је уметнички руководилац Г-дин Радош Гвозденовић и група “Српче” са протосинђелом Оцем Серафимом Петковићем (из манастира Св. Тројице код Љубовије).

Имали смо прилику да уживамо у лепом појању свих хорова који су извели хорске композиције руских, српских и енглеских композитора, а необичан тон овом догађају дали су чланови групе “Српче” који су извели неколико композиција Оца Серафима (на текст монаха Симона) које су посвећене српским старцима- монасима и руској царској породици Романов. Они су уједно и за сам крај концерта извели заједно са црквеним хором “Опленац” песму посвећену Оцу Тадеју Витовничком.

Након концерта уприличено је послужење за све учеснике концерта и њихове госте у лепом амбијенту ресторана “Језеро” у Тополи.

Овај догађај се одржава са благословом Владике Шумадијског Г-дина Јована, а у организацији Општине Топола тј. Културног Центра, Задужбине “Краљ Петар Први Карађорђевић” и црквеног хора “Опленац”.