ТОМИНА НЕДЕЉА У ИЛИЋЕВУ

ТОМИНА НЕДЕЉА У ИЛИЋЕВУУ недељу Антипасхе, епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у препуном храму Светог апостола Томе у крагујевачком насељу Илићево. Саслуживали су протојереји-ставрофори др Зоран Крстић, мр Рајко Стефановић, Милан Борота, Саво Арсенијевић, Бојан Димитријевић, Милић Марковић, те протођакон Иван Гашић. Литургију су својим појањем улепшали ђаци крагујевачке богословије Св. Јован Златоусти са својим професором г. Немањом Старовлахом.

Обраћајући се свом народу, Владика Јован је рекао да ову недељу народ назива Мали Васкрс. Темељ наше вере је вера у Васкрсење. Св. апостол Тома је на данашњи дан исповедио васкрслог Господа. Код свих Светих апостола догодила се велика промена. Од поплашених ученика они су постали неустрашиви зато што су видели Васкрслог Господа. Он се појављује закључаним и уплашеним апостолима поздравом: “Мир вам”! Господ нам даје мир али не као што обичан човек то може дати.

Пошто у врата пакла разорена човек не треба да се плаши смрти и ђавола. Ништа више не угрожава мир него кад се сумња угнезди у срцу човековом. Свети апостол Тома је посумњао јер није видео радост на лицима апостола кад су му саопштили вест о васкрсењу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Бога не можемо познати чулом вида и слуха, али можемо га познати љубављу, заједничарењем са Њим у Цркви и тако што ћемо у другом видети Бога. Дете верује безусловно (не тражи доказ) да су његови родитељи његови, захваљујући љубави. Да нам да Бог да будемо утврђени у вери, да нас не савлада сумња, него као и Свети апостол Тома ускликнемо ”Господ мој и Бог мој”.

Старањем старешине овога светога храма проте Владимира Ћировића, прослављање Томине недеље, настављено је заједничком трпезом љубави са својим Владиком и верним народом.

протојереј Драгослав Милован