ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМУ среду, 29. марта 2017. године, у храму Светог пророка Илије у Вранићу, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је пређеосвећену литургију. Епископа је дочекао велики број верника и деце из ОШ Павле Поповић у Вранићу. Владики су саслуживали: јеромонах Онуфрије (Вранић) духовник манастира Драче, Архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић, јереј Саша Грујић и јереј Драган Поповић. На литургији су певали београдски богослови. Пре литургије, отац Онуфрије, исповедио је свештенике бељаничког намесништва.

После причешћа свештенства уследила је беседа епископа. Владика је на почетку подсетио да се налазимо у посту свете четрдесетнице када смо позвани да преиспитамо свој духовни живот. Пост је благослов Божији. Грех прља човека, а пост нам је дат да превазиђемо грех. Грех није само када чинимо зло већ и када не чинимо добро. Зато нам је дат пост за очишћење да што достојнији приступимо Светом Причешћу јер нико није достојан и није без греха. Кроз пост се чистимо и као што је и храм и дом наш чист тако и тело и душа треба да се очисте. Епископ даље каже да нам је неопходна припрема за заједницу са Богом. Ђаво нас одвлачи од Бога јер он је моћан али није свемоћан. Ђаво нам лепо упакује грех и ми имамо велико искушење али постом и молитвом избегавам те замке нечастивога.

У наставку је Владика говорио да нам је пост средств,о а циљ нам је заједница са Христом. Телесни пост је само почетак јер поред тога потребан нам је и духовни пост, молитва, добра дела. Када долазимо на литургију неопходно нам је да саберемо и ум и душу и срце на молитву. Да не мислимо на тело кад смо уморни и кад нас ноге боле већ на Бога и на молитву. Да саберемо своје мисли да не блуде и да цело своје биће усмеримо на молитву.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају је владика напоменуо да дамо одушка и телу и души мислећи на Бог као истински хришћани. Тако ћемо ојачати у вери и молитви а резултате ћемо видети по томе каква су нам дела. Погледајмо истински себе и не оправдавајмо се јер је Бог тај који ће нас оправдати. У Литургији примамо Духа Светога и тада нам се отварају духовне очи за Вечни живот.

После литургије одржан је састанак Владике и свештеника бељаничког намесништва, на којем је прочитан реферат барајевског ђакона Зорана Станковића на тему Какав допринос у Христу даје свето причешће. Ђакон је ову тему обрадио богословски кроз осврте на њене историјске и литургичке аспекте. То је подстакло сабрање да из плодне дискусије извуку многе поуке и решења за различите комплексне ситуације са којима се сусреће свештеник у садашњем времену. Епископ је у току расправе очински посаветовао свештенике, а општа духовна радост је била и поука професора Богословског факултета у Београду протојереја-ставрофора др Радомира Поповића.