ПРЕЂЕОСВЕЋЕНА ЛИТУРГИЈА И МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУ

ПРЕЂЕОСВЕЋЕНА ЛИТУРГИЈА И МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУПохитај да ми отвориш очинско наручје, развратно сам истрошио живот свој, Спаситељу,
не презри сада осиротело срце моје, које упире поглед на непотрошиво богатство милосрђа Твога,
јер Теби Господе у смирењу вапијем, сагреших Оче небу и Теби“.

У петак 24. марта у манастиру Венчац у месту Брезовац, надомак Аранђеловца, служена је Света Литургија Пређеосвећених Дарова. Литургију је служио Игуман манастира Светог Архангела Михаила Пиносава у Кусатку Петар (Драгојловић).

У току Литургије је по благослову Епископа шумадијског Господина Јована замонашена у чин мале схиме искушеница Драгана, која је на монашењу добила име Матрона, по Светој Матрони Московској. Након прочитаног Светог Јеванђеља отац Петар је одржао пригодну беседу поучивши новозамонашену сестру Матрону говоривши о узвишености монашког чина и о томе како треба живети монашки живот. Још је говорио и о животу Свете Матроне Московске који има велике сличности са животом новозамонашене сестре Матроне и рекао јој да житије Свете Матроне треба да јој буде поука у њеном наступајућем монашком животу.

Велики број верника је приступио Светој Чаши и тиме се сјединио са Господом нашим Исусом Христом. Након Свете Литургије уприличена је Трпеза Љубави којој је присуствовало сво окупљено монаштво, свештенство и сав верни народ.

ђакон Немања Искић