ИСПОВЕСТ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГ

ИСПОВЕСТ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГДана 24. марта 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму Преподобне мати Параскеве у Лапову. Повод за литургијско сабрање је исповест Архијерејског намесништва рачанског. Пре почетка Свете Литургије свештенство рачанског намесништва се исповедило, а исповедник је био протојереј-стврофор Милан Борота.

Првојерарху шумадијске Епархије Господину Јовану у литургијском сабрању саслуживали су следећи свештеници: протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, в. д. Архијерејски намесник рачански, протојереј Велибор Јовановић, протонамесник Миломир Васиљевић, протођакон Иван Гашић и Божидар Васиљевић, ђаконлаповски. Ову духовну радост и евхаристијску заједницу употпунили су активним учешћем како верници у великом броју места Лапова, тако и велики број деце. На позив ђакона “са страхом Божијим и вером приступите” сви су приступили Светој Чаши, сјединили се са Христом и на тај начин показали и потврдили да је Света Литургија догађај будућности и предокус Царства Божијег.

Надахнутим и поучним речима Архипастирске беседе Епископ је поучио свој верни народ и свештенство да су ови дани Васкршњег поста дани када треба да се Богу помолимо за духовно и телесно здравље, да се помолимо да нас Бог сачува од искушења, од непријатеља, а на првом месту од нас самих. Јер човек је сам себи највећи непријатељ. Преосвећени Владика је наставио рекавши да су ово дани када треба да се причестимо, да се учврстимо у вери, да нам Господ очисти душу и тело, да када се причешћујемо, када примамо Частицу, ми примамо целог Бога у себe. Али, да би то примање, то причешће било на спасење, нама je потребно да верујемо у Бога, да верујемо у све што је Господ рекао, а рекао је “Ко једе моје тело и пије моју крв” тј. Свето Причешће тај има живот у себи. А тај живот је онај хришћански живот који човека подстиче да има Бога у себи, који живи Богом, који се ослања на Бога, који признаје Бога за свога Спaситеља и избавитеља, и тако ми постајемо дом Божији. Налазимо се у предивном периоду Васкршењегпоста, нагласио је Владика, да уђемо у себе, да постећи суздржавамо се од недела, јер пост је суздржање, да нас пост подстиче да не крадемо, него да у нама струји Божија Благодат, како кажу свети оци. Налазимо се у периоду када Црква износи Часни Крст, да му се поклонимо, да га целивамо, јер Крст распећем Господа постаје најопасније оружје против ђавола, и да нас је Господ преко крста највише заволео. Зато нам је потребно да знамо Тајну Крста, а то је велика тајна – то је самоодрицање! Нека би нам Господ помогао да осетимо благодети поста, да нам просвети ум наш кога стално замућујемо нечистим животом. Имајмо веру, јер ако је она-вера мала, онда нам је мало знање о хришћанском животу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије приступило се читању реферата на тему “Како ћемо сачувати живот у Христу, који смо стекли кроз Свете Тајне”, коју је за ову прилику написао Младен Ђурановић, парох јарушички. Поздрављајући све присутне, о. Младен је у реферату објаснио какву улогу у нашем животу имају Свете Тајне, зашто су оне битне за нас хришћане и шта је то Светотајински живот Цркве. На крају рада је наглашено да никада не смемо изгубити из вида нити сметнути са ума “да је Евхаристија, тј. Оваплоћени Христос Који нам се свецело даје – мерило и провера свега и свих”.

Након прочитаног реферата уследила је дискусија на задату тему. Учешће су узели сви свештеници. На крају, Епископ шумадијски Господин Јован је поучио све свештенике и упутио благослов за даљи мисионарски рад на њиви Господњој.

Након радног дела уследила је трпеза љубави, коју се за ову прилику домаћински потрудио Живојин Павловић, власник ресторана “Капија шумадије” са својим помоћним особљем.

Дејан Шишковић, протонаменик