СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ У РОГОЈЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ У РОГОЈЕВЦУУ суботу треће недеље Великог поста, када наша Црква прославља Св. Мученика Конона и Преподобног Марка Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Рогојевцу. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, Архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, Парох дубонски протонамесник Милисав Радовић, Парох шумарички протонамесник Срђан Тешић и протођакон Иван Гашић.

Велики број верника рогојевачке парохије почео је да се окупља у порти храма Свете Петке још од раних јутарњих часова не би ли дочекали свог Архијереја. Поред парохијана, окупио се и велики број људи из околних парохија, јер се тога дана обележавало 100 година од стрељања тридесеторо мештана Горње Груже, за време аустријске окупације 1917. године, чије су кости похрањене у храму Свете Петке у Рогојевцу.

По прочитаном одељку из Јеванђеља, Епископ Јован се обратио верницима својом Богонадахнутом беседом у којој је тумачећи прочитано зачало говорио о љубави Божијој према свим људима, како праведним, тако и грешним. Такође, Епископ је нагласио да нема безгрешних на земљи и да грех има тежину било да је учињен делима, речима или помислима. У другом делу беседе, Епископ је говорио о страдању и мучеништву нашег народа кроз историју а особито у 20. веку. Тако се Преосвећени осврнуо и на страдање тридесеторо мештана околних села, који леже у храму Свете Петке а који су руком непријатеља највероватније невино пострадали.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По одллуженој Литургији на којој се причестио велики број верника, Епископ Јован је служио помен пострадалима за веру и отаџбину. У наставку је уследило полагање венца и пригодан програм у организацији ЦО рогојевачке и "Удружења потомака ратника Србије у ратовима од 1912.-1920. год." који је извео ''КУД Лепеница'' из Крагујевца. Након програма, председник Удружења потомака ратника Г-дин Милан Вујичић, обратио се присутнима и уручио је пригодне споменице фамилијама пострадалих. После тога, уследило је послужење за све присутне, које је припремљено трудом и љубављу парохијана наше парохије као и трпеза љубави.

Јереј Александар Ђорђевић

ЛИТУРГИЈА У РОГОЈЕВЦУ - 18. март 2017. - ВИДЕО