ИСПОВЕСТ БЕЛИЧКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ БЕЛИЧКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у петак треће недеље Часног поста, 17. марта 2017. године, служио Литургију Пређеосвећених Дарова, у храму Светог Јована Крститеља, у Кончареву надомак Јагодине. Непосредно пред свету Литургију свештенство беличког намесништва исповедио је духовник манастира Драча, отац Онуфрије, који је након тога саслуживао у литургијском сабрању епископу Јовану, заједно са свештенством овог намесништва.

Литургијском сабрању присуствовао је, и на њему се причестио, велики број ученика ОШ "Љубиша Урошевић" из Кончарева са својим разредним старешинама као и велики број верника из овог села. Преосвећени Владика Јован окупљене је подсетио на смисао и суштину поста.

"Нека је благословен Бог који нас је сабрао у овоме храму, и који нас сабира у своме дому. Када на овој светој пређеосвећеној литургији  свештеник, или епископ узме свећњак са кадионицом и свећом и подине ка Небу и каже: "Светлост Христова просвећује свe", заиста драги моји у овим кратким речима све је стакан, садржан је смисао живота и овога и онога века, садржан је цео људски род сваки човек и то је позив и призив сваком човеку да има светлости Христове у себи. Нема ли човек ове светлости у себи стално пада, а има ли је у себи он ће по светлу ходати".

Преосвећени Владика Јован је, такође, нагласио да у току поста треба да се редовније и чешће причешћујемо и долазимо у храм, а тада и наша молитва треба да је интезивнија. "Молитва је ништа друго до наш разговор са Богом и са самим собом. Дух свети тада води и руководи човека. У супротном када се уместо Светим Духом, водимо сопственим духом онда блудимо и лутамо, не постижући никако циљ. Такав човек је без Бога и без Божије светлости због тога је увек незадовољан". Преосвећени владика је све подсетио да без светлости Христове ништа није могуће, док онај ко је има у себи никад неће бити у тами.

По, већ, устаљеном обичају, после Свете Литургије прочитан је овогодишњи темат. Ове године темат је припремао парох Кончаревачки, јереј Александар Радосављевић, на тему "Живот свештеника". Након читања реферата уследила је квалитетна дискусија о ономе што је у реферату речено. Све похвале као и примедбе и сугестије аутору овогодишњег темата, изречене су у братској љубави, са циљем да рад буде још бољи и садржајнији. У дискусији су учествовали сви присутни свештеници, а труд оца Александра Радосављевића, похваљен је од Архијереја.

Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање завршено је очинском поуком нашег Владике и трпезом љубави коју је припремио ктитор овога Храма господин Драган Марковић председник скупштине Града Јагодине са породицом  који је и житељ овога села.

Вероучитељ Никола Љубисављевић