ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКО – ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКО – ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у среду друге недеље Часног поста, тачније 08. марта 2017. године, служио Литургију Пређеосвећених Дарова, у храму Светог великомученика Димитрија, у Лазаревцу. Непосредно пред свету Литургију свештенство Колубарско-посавског намесништва исповедио је духовник манастира Драча, отац Онуфрије, који је након тога саслуживао у литургијском сабрању епископу Јовану, заједно са свештенством овог намесништва.

Литургијском сабрању присуствовао је, и на њему се причестио, велики број верних. Преосвећени Владика Јован окупљене је подсетио на смисао и суштину поста. Ми који се постом, молитвом, покајањем и чињењем добрих дела припремамо за Причешће, већ овде и сада кроз ову Свету Тајну задобијамо вечни живот и Царство Небеско. Онај ко се причешћује постаје дом Свете Тројице. Нарочито у току поста треба да се редовније и чешће причешћујемо и долазимо у храм, а тада и наша молитва треба да је интезивнија. Молитва је ништа друго до наш разговор са Богом и са самим собом. Дух свети тада води и руководи човека. У супротном када се уместо Светим Духом, водимо сопственим духом онда блудимо и лутамо не постижући никако циљ. Такав човек је без Бога и због тога увек је незадовољан.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По већ устаљеном обичају, после Свете Литургије прочитан је овогодишњи темат. Ове године темат је припремао парох први лазаревачки, протонамесник Владимир Стојковић, на тему „Пастирски приступ болестима зависности“. Након читања реферата уследила је квалитетна дискусија о ономе што је у реферату речено. Све похвале као и примедбе и сугестије аутору овогодишњег темата, изречене су у братској љубави, са циљем да рад буде још бољи и садржајнији. У дискусији су учествовали сви присутни свештеници, а труд оца Владимира Стојковића, похваљен је од Архијереја.

Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање завршено је очинском поуком нашег Владике и трпезом љубави коју је припремило свештенство колубарско-посавског намесништва, предвођено овогодишњим домаћинима, свештенством храма Св. влмч. Димитрија у Лазаревцу.