СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У МЛАДЕНОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У МЛАДЕНОВЦУУ недељу, 19. фебруара 2017. године, када наша Црква прославља Светог Светог Фотија Цариградског и Светог Вукола Смирнског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу. Епископу су саслуживала дванаесторица свештеника и четворица ђакона из Епархије шумадијске, Архиепископије београдско-карловачке и Епархије жичке. Свечани тон богослужењу дали су студенти Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је одликовао Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића напрсним крстом и поучио га да му ово признање буде мотив за још већи и приљежнији рад на Њиви Господњој. У својој беседи након Јеванђеља Епископ Јован се осврнуо на припремне недеље пред Васкршњи пост и објаснио верном народу Младеновца важност искрене молитве и покајања, насупрот гордости и сујети. Наш Владика је тумачио и прочитану перикопу о Страшном суду и нагласио шта треба чинити да бисмо задобили вечно блаженство и избегли огањ вечни припремљен ђаволу и његовим слугама. „Ето нам решења свих проблема, браћо и сестре! Господ нам каже да када учинимо било шта и било коме, ми заправо чинимо самом Христу. Тиме је Господ поистоветио себе са људима и тиме нам рекао да у сваком гладном човеку гладује Христос, у сваком жедном човеку жедан је Христос. На основу дела ће нам Господ судити и то ће нас определити на којој ћемо страни бити. Црква нас учи да није тешко задобити Царство небеско и да када чинимо добро дело да о томе не трубимо, већ да доброчинства буду у тајности. Када имамо љубави у себи онда нећемо ни помислити да учинимо нешто лоше другоме. Дакле, Богољубље, човекољубље и милосрђе је оно што смо дужни упражњавати“, закључио је Преосвећени Владика.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је одликовао Орденом Вожда Карађорђа власника Млекаре „Границе“ и председника Скупштине Градске општине Младеновац господина Драгана Вукадиновића, а Архијерејским граматама захвалности: гђу Милеву Симић, г. Живорада Недељковића, г. Недељка Боснића, г. Ненада Петровића, г. Милована Гигића, г. Владимира Тимотијевића, г. Ивана Митровића и г. Божидара Лончаревића. Награђени су дали немерљиви допринос у радовима у младеновачкој Цркви, Парохијском дому и другим активностима.

Након Литургије Владика је освештао чесму у порти и Парохијски дом, чиме је овај објекат и званично завршен 18 година од почетка радова. Након тога, заједничарење је настављено на трпези љубави у Свечаној сали Парохијског дома младеновачког Храма. Братство младеновачког Храма је Епископу Јовану у знак захвалност и љубави поклонило панагију, а директору Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милети Радојевићу икону. Том приликом протојереј-ставрофор Жељко Ивковић се захвалио Епископу на благословима и подршци коју пружа младеновачкој Цркви, а господину Радојевићу на материјалној помоћи без које многи од опсежних радова, који су предузети у претходних 5 година, не би били завршени.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У МЛАДЕНОВЦУ 19. фебруара 2017. - ВИДЕО

јереј Марко Јефтић