СЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕ

СЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕКрагујевац, 13. фебруар 2017. године

Саопштење за јавност

Седница Епархијског савета Шумадијске епархије СПЦ одржана је у Владичанском двору у Крагујевцу 13. фебруара 2017. године, на дан када Црква прославља Свете бесребренике Кира и Јована. Пре радног дела, чланови Савета учествовали су у Светој Литургији коју је служио у Саборној крагујевачкој цркви Успења Пресвете Богородице Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован. Током Литургије са призивом Светог Духа произнесене су молитве за благословен рад овог високог органа епархијске црквене самоуправе на чијем заседању се разговарало о свему што је остварено у свим доменима црквеног живота у Шумадијској епархији током 2016. године, али и о томе, како, ако Бог благослови, урадити оно што је недовршено (Тит 1, 5). Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, председник Епархијског савета, заседање је отворио излагањем - експозеом о свом архипастирском деловању током претходне године, односно о томе како је вршио своју Богом поверену свештеничку, учитељску и пастирску власт на подручју своје дијецезе.

Архипастир Шумадијске епархије као најбитније у своме служењу током прошле, двадесет четврте године архијерејске службе, истиче да је одслужио 339 Светих Литургија на којима је верне кроз проповеди на Еванђеља поучавао смислу и начину хришћанског живота. „Са радошћу истичемо да свакој Литургији присуствује и у њој активно учествује све већи број верника који свој хришћански живот осмишљавају кроз молитву и причешће. Такође, и велики број деце, које вероучитељи у оквиру редовних активности доводе у храмове на службу, учествује у овој светотајинској радости, што је нарочито изражено током Великог и Божићног поста, односно у Пасхалном периоду.“

Уз ово, велику важност у извештају има и чињеница да је Епископ шумадијски освештао пет новоподигнутих храмова, Светог Луке Кримског у Малим Пчелицама, Светих жена Мироносица у Винчи, Светог апостола Томе у Крагујевцу, Светог Јована Крститеља у Кончареву и Свете Петке у Јагодини. Освештани су и једна обновљена црква, две капеле, шест палионица свећа, више зграда за окупљање народа код цркава и манастира, као и иконостаса, црквених живописа, крстова и звона за храмове који су у изградњи. Вредно је истаћи и податак да је Владика Јован у 2016. години освештао четири темеља за нове богомоље, што значи да верни народ у Шумадији и даље жели да побољша услове за учествовање у црквеним сабрањима, јер се тренутно подиже 26 цркава и 15 парохијских домова, на којима радови успешно теку.

Током 2016. године Шумадијска епархија је добила осам чтечева, два новорукоположена ђакона, као и два парохијска свештеника. Знатан број свештеника је одликован правом ношења црвеног појаса, достојанством протонамесника, чином протојереја и правом ношења напрсног крста. У први разред богословија СПЦ примљено је седам ученика, док је ове школе завршило десет полазника. На високе богословске студије уписано је двадесет кандидата, док је само у прошлој години постдипломске студије почело да похађа пет дипломираних теолога.

Поред свих обавеза у Шумадијској епархији, током 2016. године, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован обављао је дужност Епископа војног Српске православне Цркве и члана Управног одбора Фонда „Човекољубље“.

Из излагања Епископа шумадијског пред члановима Епархијског савета сазнаје се да тренутно у Епархији има 212 парохија у којима служи 201 парохијски свештеник и 18 ђакона, као и 134 црквене општине. На жалост, петина парохија није у могућности да финансијски издржава своје парохе, па им се додељује део принадлежности из Фонда за помоћ свештеницима на слабим парохијама.

Што се тиче манастира, Шумадијска епархија има 23 активних (11 мушких и 12 женских), у којима се за спасење рода људског моли 24 монаха, 46 монахиња и седам искушеница. Услови за живот одговарају савременим стандардима.

У преко 120 основних и средњих школа на територији Шумадијске епархије, односно на 352 различита места, изводи се верска настава коју похађа око 38 000 полазника, што је преко 60 одсто од укупног броја ученика у свим школама. Унапређење верске наставе стална је брига архијереја и Просветног одбора, што се види из великог броја стручних семинара за вероучитеље који су одржани током године. Епископ шумадијски је замолио све чланове Епархијског савета да у оквиру својих могућности помогну у даљем и дубљем заживљавању верске наставе.

Приљежно архијерејско старање, у смислу духовног надзора кроз редовне посете, али и бриге за материјални статус, ужива и Богословија Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, коју тенутно похађа 84 ученика.

Знатан део свог излагања на седници Епархијског савета Владика Јован посветио је бризи Цркве, односно Шумадијске епархије за породице и појединце који имају егзистенцијалне тешкоће, материјалне или духовне. Кроз осам епархијских фонодова и преко Човекољубља обезбеђује се материјална и финансијска помоћ потребитим, али се врло плодотворно сарађује и са установама, на пример са Заводом за збрињавање одраслих лица у Малим Пчелицама, које се старају о грађанима са посебним потребама. Такође, и заједница Земља живих у Брајковцу, пружала је помоћ у рехабилитацији и ресоцијализацији бивших наркоманских зависника, како у смислу духовне утехе, тако и што им се обезбеђују одговарајући услови за живот.

Епархијски савет Епархије шумадијске је једногласно подржао све видове архипастирског рада Епископа шумадијског Господина Јована, а такође једногласно, усвојен је завршни рачун за 2016. годину и буџет за 2017. годину, као и сви извештаји о раду установа и тела Епархије шумадијске.

У циљу обезбеђивања адекватног простора за епархијску архиву једногласно је донета и одлука да се у 2017. години, у складу са законском процедуром, започну радови на доградњи зграде архива Епархије шумадијске.

Истакнуто је више примера о добрим резултатима, на добробит многих, сарадње Шумадијске епархије са Управом за односе са Црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије.

Чланове Епархијског савета Епископ шумадијски обавестио је да је претходних година Епархијски управни одбор државној Дирекцији за враћање имовине доставио преко 250 захтева да се одузето врати, али да Агенција за реституцију у 2016. години није донела ниједно позитивно решење.

Многе друге делатности које се обављају у Шумадијској епархији, као што су издавање књига у Издавачкој установи „Каленић“, излажење епархијског часописа „Каленић“, функционисање епархијске радио станице „Златоусти“, централног епархијског продајно-складишног центра, епархијске поклоничке агенције (Фонда „Ходочашће“) и предузећа ,,Црквене шуме" добиле су позитивну оцену Архијереја, али и чланова Епархијског савета, уз сагласност свих да се свака од ових делатности може још више унапређивати.

Све идеје многих чланова Епархијског савета како је требало радити у прошлој, односно шта треба унапредити у овој и следећим годинама приљежно су узете у разматрање, што обећава да ће се у Шумадијској епархији деловати по еванђелској истини „Ево све чиним новим... јер су ове речи верне и истините“ (Отк 21, 5). Епископ шумадијски је посебно замолио све чланове Епархијског савета да у овој години учине додатни напор на унапређењу целокупног црквеног живота у Епархији шумадијској.

Трпеза љубави, коју је за чланове Савета приредио Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, и која се одвијала кроз искрено заједничарење, била је прилика да одговорни људи Цркве разговарају и о многим другим питањима од интереса за спасењско деловање међу народом Божијим.

Информативна служба Епархије шумадијске

СЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕ - ВИДЕО