БОЖИЋ У АЗАЊИ

БОЖИЋ У АЗАЊИ“Слава на висини Богу, и на земљи мир,
међу људима добра воља”
(Лука 2, 14)

Уочи најрадоснијег хришћанског празника Рођења Исуса Христа – Божића, на Бадње вече верници Азање су се окупили у месном храму Св. бесреб. и чудотвораца Козме и Дамјана како би присуствовали вечерњем богослужењу и паљењу бадњака. Међу присутнима је био и један број школске деце.

На сам дан Рождества Христовог јак звук црквених звона је пробијао ветар и велику хладноћу позивајући вернике на Свету Литургију. Божићну литургију су служили: протојереј- ставрофор Драгиша Јелић и јереј Дејан Ненадовић. Упркос великој зими знатан број верника је узео активног учешћа у богослужењу и приступио Светој тајни Причешћа. Након Св. Литургије отац Дејан је све присутне позвао у салу парохијског дома како би присуствовали традиционалном ломљењу Божићне чеснице за наше најмлађе ученике – прваке.

Наиме, повратком Веронауке у школске клупе 2001. године у Основној школи „Радомир Лазић“ у Азањи донета је одлука да се о првом предстојећем Божићу организује ломљење Божићне чеснице за најмлађе ученике. Ове године је то било у сали парохијског дома и то по шеснаести пут заредом. Целокупна светковина је отпочела молитвом часних отаца из Храма Светих бесребреника Козме и Дамјана старешине храма јереја Дејана Ненадовића, јереја Срђана Ковачевића и Драгише Јелића, протојереј- ставрофора. Присутнима се пригодним речима обратио отац Срђан, који је свима честитао празник и истакао значај веронауке у образовању. Након свештеника у име школе је свима честитао празник директор школе Дамир С. Живковић, који је нагласио значај верске наставе у образовању деце и сарадњу Цркве и школе. После ломљења Божићне чеснице уприличен је пригодни програм који је припремио вероучитељ Бојан Стојадиновић са ученицима првог разреда. Првацима су подељени божићни пакетићи, дар школе, а најсрећнији међу првацима био је Михајло Јелић, који је при ломљењу чеснице пронашао златник. Месној заједници Азања, која је овогодишњи дародавац златника, у даривању је помогао наш мештанин, на привременом раду у Аустрији, господин Милан Маринковић. Дародавци златника су наизменично: Црквена општина Азања, ОШ „Радомир Лазић“, МЗ Азања и МЗ Влашки До.

Слављење Божића свако је наставио у крилу своје породице!

Бојан Стојадиновић, вероучиељ