РАДУЈТЕ СЕ И ВЕСЕЛИТЕ СЕ, ЈЕР ЈЕ НАГРАДА ВАША ВЕЛИКА НА НЕБЕСИМА (Лк. 6, 23)

У четвртак 5. јануара 2017. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владика је након читања Светог Јеванђеља говорио о значају Блаженства у Јеванђељу. Управо у Блаженствима је изложено комплетно учење о спасењу. Јасно је објашњено да можемо решити међусобне и личне проблеме уз помоћ Блаженстава. Такође је објашњено како да се понашамо када нам људи чине зло или када ми чинимо зло. Нама је изложено учење како да дођемо до Царства Божијег и Блаженства, и како оно дејствује на људе око нас.

Ко живи хришћанским врлинама, он овде и сада постаје блажен, богољубив човек. У данашњем Јеванђељу смо чули да испуњавањем врлина можемо достићи радост коју Господ помиње набрајајући чисте срцима. Ако вам људи чине зло ради мога имена, радујте се јер је велика плата ваша на небесима. Господ проповедајући окупља много људи око себе и Божански чудотворац проповеда најразличитијим људима са најразличитијим проблемима и животним схватањима. Народ који иде за Христом има једну глад и једну жеђ, а то је да буде поред Христа, да слуша божанску науку и да слуша речи Бога и човека, Богочовека Исуса Христа. „Радујте се и веселите се, јер је награда ваша велика на небесима“ (Лк. 6, 23). Шта је то радост? Огромна је разлика између светске и божанске радости. Светска је везана за свет који нас окружује – овоземаљска радост, а унутрашња је везана за радост у Христу – радост у срцу.

Много бринемо и имамо дугачку листу проблема и жеља. Не брините ни за шта; погледајте природу, погледајте цвеће и птице. Да ли птица брине? Она слави Бога певајући. Тако треба и ми да, уместо што имамо листу проблема и жеља, благодаримо Богу на прилици да тражимо помоћ од Њега. Ту прилику имамо управо на Литургији.

Претерана брига за добијање овоземаљске среће често нас одводи у грех. Често бринемо за непотребно и кроз ту бригу вређамо Бога. Божанска срећа и радост у Светом Писму значе прослављање Бога. Прослави Бога и добићеш радост! Привремену радост даје свет, а сталну даје Христос.

Потребно нам је да не заборавимо Бога. Често се питамо што нас Бог мучи, а Бог није мучитељ, већ Отац наш јер нас воли. Нема веће љубави од оне где се полаже живот свој за друге. Управо то је урадио Господ Исус Христос - оваплотио се, живео са нама и страдао за нас, дао живот ради опроштаја наших грехова.

Имамо задатак да тежимо да будемо у рају, како бисмо добили рајску радост. Да се вратимо у рај из кога смо истерани, управо због тога што смо заборавили да благодаримо. Срећни Божићни празници, даће Бог да почнемо са било којом врлином од ових блаженстава, јер добијамо онолико колико се трудимо, а не колико тражимо.

Милош Тодоровић, студент Православног Богословског факултета у Београду