ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У НЕДЕЉУ СВЕТИХ ОТАЦА

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У НЕДЕЉУ СВЕТИХ ОТАЦАПоследња недеља пред Рођење Христово посвећена је Светим оцима. Православна црква поштује Оце не због тога што су они сведоци старине или веома старе вере. Поштује их због тога што су они сведоци ПРАВЕ вере, сведоци истине о Христу. Ову веру апостоли су примили од Христа и нама је предали.

Сабрана око Трпезе Господње, око Тела и Крви Господње, Црква је и данас 1. јануара, у Недељу Светих Отаца, у Саборном храму, славила Васкрслог Христа и свето име Његово. Са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом који је предводио ово евхаристијско славље, саслуживало је братство Саборног храма. У својој очинској беседи после прочитаног јеванђелског зачала Владика Јован је истакао: „Данас је недеља Светих отаца. Ми прослављамо те велике свете људе, и у њиховој вери можемо видети све врлине јеванђелске, и веру, наду, љубав, кротост, и смиреност, и сви су они осећали, да је овај свет тамница смрти. Сви су се они молили да дође Спаситељ, да дође Створитељ, сваки од њих је молио Господа и говорио: “Господе избави нас, пошаљи нам Спаситеља да нас избави од греха и смрти”. Бог је послао Спаситеља, дошао је Господ Исус Христос, оваплотио се, родио се и спасио свет. Његовим доласком и ми смо спашени. После овог спасења којим нас је Христос избавио, ми и даље грешимо, и умиремо духовно, јер грех је умирање духовно. Али је зато потребно да се ми спасавамо, не сами себе, ни сами собом, него Спаситељем нашим, јер нема другог имена под небом којим би се човек могао спасити, осим имена Господа нашег Исуса Христа. Да се спашавамо у Цркви и кроз Цркву, јер ван Цркве нема спасења. Прослављајући Свете оце, ми се сећамо и наших живих родитеља, живих очева. Као што су Свети оци утврдили и формулисали науку Христову и раширили је по целој Цркви; то је поука и родитељима, да они треба својој деци да усађују веру у Бога, да усађују љубав, да усађују у срца њихова заједницу Бога и људи. Отуда је сваки наш дом „мала Црква“ – како каже Апостол Павле. У тој малој Цркви требало би да отац буде на челу те породице, да у биће своје породице усади љубав у Бога, да породица поштује Бога, да поштује закон Божији и да поштују једни друге. Зато су овоземаљски очеви слични Светим оцима, зато их данас све заједно прослављамо“.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Црква Божија је заједничарећи у часним даровима, заједничарила са Васкрслим Господом у нади на васкрсење и живот вечни. Поштујући обичаје везане за Недељу Отаца, Преосвећени Владика Јован је у епископском двору после завршене Литургије деци поделио пригодне поклоне.

Срећко Зечевић, протонамесник