НИЈЕ ЈУНАК ОНАЈ КОЈИ ЗАДАЈЕ УДАРЦЕ, ВЕЋ ОНАЈ КОЈИ ИХ ПОДНОСИ

НИЈЕ ЈУНАК ОНАЈ КОЈИ ЗАДАЈЕ УДАРЦЕ, ВЕЋ ОНАЈ КОЈИ ИХ ПОДНОСИУ четвртак 20. октобра 2016. године на Срђевдан, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу, уз саслужење Архијерејскох намесника протојереја – ставрофора Сава Арсенијевића и старешине Светотројичког храма протојереја Милића Марковића.

Беседећи вернима Владика је рекао да се од почетка хришћанства појавило прогонство. Ко не верује у Бога њему је све слободно. Може да чини шта хоће и како хоће, али не и докле хоће. Најстрашније је када то чине сами хришћани и покушавају дао оснују своје цркве. Црква је Христова и не може бити неког другог. Бог је љубав и он спроводи правду. Зато ће нас изводити пред људске земаљске судове, али ми не смемо изазивати непријатеље своје, већ да се уклонимо од силника. Спасавајући себе, спасавамо и тога који би починио грех, али није јер смо се му уклонили. Ако погледамо житија светих видимо да су многа убиства у историји Цркве почињена управо у Божије име. Иако се људима разум помути, неће Бог дозволити да ниједан од људи пропадне, јер је човек круна Његовог стварања. Због тога морамо себе преиспитати. На крају данашњег читања из Јеванђеља, Господ нам поручује да трпљењем својим спасавамо своје душе. Знајте да није јунак онај који задаје ударце, већ је јунак онја који их уме Христово трпи и подноси. То је пут ка спасењу. Да подносимо једни друге и да се угледамо на прави пример трпљења а то је Господ и Спас наш Исус Христос.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После одслужене Литургије, Владика је обишао радове на припреми зидова Старе Цркве за фрескописање. Наиме, поводом 200 година првог новоподигнутог храма након 5-то вековног турског ропства, Стара Милошева Црква ће бити живописана. Ово је прилика да сви који то желе могу себе уградити у живу Цркву Бога живога и овековечити свој труд и напор у животном служењу Христу, за добро себе и својих породица прилозима и другим видовима помоћи у извођењу овог значајног подухвата у договору са старешином овога светога храма.

протођакон Мирослав Василијевић