ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ ХОРА “УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ”

ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ ХОРА “УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ”Поводом обележавања 35 година постојања хора Саборне цркве у Крагујевцу, одржан је концерт на којем је промовисан и ЦД снимљен тим поводом. Концерт је одржан 30. септембра 2016. у Саборној цркви.

Хор Успења Пресвете Богородице (“Хор Младих”) основан је септембра 1981. године благословом блаженопочившег Епископа шумадијског Господина Саве, а трудом свештеника Станка Секулића.Чланови Хора у почетку су били углавном млади (претежно студенти) по чему је друштво и добило име. То су били већином полазници веронауке, а касније им се придружују и сви чланови Хора Хришћанске заједнице. Први диригенти хора били су супружници свештеник Станко и Јованка Секулић. Диригенти са најдужим стажом у овом хору били су протојереј Станко Секулић (од 1981. до 2002) и Оливер Беговић (од 2002. до 2012). Велики допринос раду Хора дали су и Иван Филиповић, Љиљана Миловић, Јелена Трмчић. Садашњи диригент хора је протојереј Драгослав Милован, који је на тој дужности од јуна 2012. године.

Основна делатност Хора је редовно учествовање на светим Литургијама, неговање православног појања, прикупљање и очување разних дела црквене музичке уметности и мисионарење. Хор је приближио вери велики број људи како младих, тако и старијих. Овај хор послужио је и као темељ за настајање осталих хорова у Шумадијској епархији. Рад Хора је обогаћен наступима и путовањима у земљи и иностранству, и учешћем на богослужењима широм Епархије шумадијске. Хор Успења Пресвете Богородице стално обнавља своје чланство пристизањем нових певача. Као своју Крсну славу хор слави Недељу Светих отаца Првог васељенског сабора.

Концерт је протекао успешно, уз благослов Епископа Шумадијског Господина Јована и присуство верног народа.

Протојереј Драгослав Милован, диригент хора