ХОДОЧАШЋЕ МЛАДЕНОВАЧКИХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА КОСМАЈСКИМ СВЕТИЊАМА

ХОДОЧАШЋЕ МЛАДЕНОВАЧКИХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА КОСМАЈСКИМ СВЕТИЊАМАУ суботу, 24. септембра 2016. год, братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу је организовало ходочашће космајским Светињама за ученике другог разреда општег смера Гимназије Младеновац. Иницијатива је потекла од професора физичког васпитања Александра Цветковића, који је желео да упозна своје одељење са духовном баштином нашег краја. Водич ученицима је био свештеник Марко Јефтић.

Гиманзијалци су најпре присуствовали Литургији у манастиру Павловац, да би се потом љубазношћу настојатеља монаха Гаврила окрепили у порти овог манастира и упознали са његовом богатом и бурном историјом. Пут је настављен ка спомен костурници на космајском врху Бели камен, који је посвећен онима који су живот положили за време Космајско-варовничке битке у новембру 1914. године. Након посете врху на којем се налази споменик из Другог светског рата, Гимназијалци су дошли у манастир Тресије. Пошто су обишли манастирски комплекс, ученици су у порти постављали бројна питања о особеностима монашког живота.

До манастира Кастељана млади ходочасници су дошли пешке и са великим интересовањем разгледали рушевине храма који је посвећен Светом Георгију и који је подигнут на римском кастелу у немањићког време, а обновљен за време Светог Стефана Високог. Обилазак је завршен у храму Светих Петра и Павла у Неменикућама у којем су се млади младеновачки верници окрепили и ручали захваљујући љубави и залагању надлежног пароха – протонамесника Горана Лукића, који је упознао своје госте са историјом места и храма.

јереј Марко Јефтић