МАЛА ГОСПОЈИНА ПРОСЛАВЉЕНА У ТОПОЛИ

МАЛА ГОСПОЈИНА ПРОСЛАВЉЕНА У ТОПОЛИПразник Рођења Пресвете Богородице традиционално окупља велики број верника Тополе који су и ове, 2016. године, дочекали свог Архијереја Гоподина Јована и са њим молитвено прославили храмовну славу Карађорђеве цркве – Малу Госпојину. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник крагујевачки мр Рајко Стефановић, Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, пензионисани протојереј – ставрофор Тихомир Анђелковић, пензионисани протојереј – ставрофор Милун Алексић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протонамесник Бранимир Товиловић, протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Марко Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Литургијске химне појали су чланови хора “Опленац”, којим предводи диригент Марија Ракоњац.

Светој Литургији присуствовао је велики број ђака ОШ „Карађорђе” и СШ “Краљ Петар Први”, председник Општине Топола Драган Живановић, представници локалне самоуправе и многобројни верници Тополе.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља верном народу обратио се протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић беседећи о значају земног живота Пресвете Богородице и Њеној улози у спасењу човечанства. У лику и делу Приснодјеве Марије испунила су се старозаветна пророчанства. “Она је жена од које се рађа Онај који ће змији стати на главу; она је Јаковљева лествица која спаја небо и земљу; она је несагорива купина која је горела а није изгорела, јер је родила и остала Девица”, подсећа нас отац Рајко. Јеванђеље нас поучава о добром избору који је Богородица у свом животу направила одлучивши да служи Богу и твори вољу Божију. Стога смо ми као хришћани дужни да исти такав добар избор учинимо у сваком тренутку и на сваком месту, да љубављу обасипамо Бога и ближње и да ту љубав посведочимо жртвом.

Беседа протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, професора Богословије "Светог Јована Златоуста"

После одслужене свете Aрхијерејске Литургије организована је литија улицама Тополе, пресечен славски колач испред СО Топола, затим одслужен мали помен код споменика палим борцима од 1912. до 1918. године, а у повратку је пресечен славски колач у храму Рођења Пресвете Богородице.

Након завршене литије уприличен је славски ручак за све присутне вернике у ресторану “Језеро” од стране домаћина славе господина Александра Симића, угоститеља из Тополе.