ХОДОЧАШЋЕ МЛАДЕНОВАЧКИХ ВЕРНИКА СВЕТИЊАМА ЦРНЕ ГОРЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ХОДОЧАШЋЕ МЛАДЕНОВАЧКИХ ВЕРНИКА СВЕТИЊАМА ЦРНЕ ГОРЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕБратство младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, већ другу годину организује ходочашће на Острог. Ове године поред поклоњења Светињама Црне Горе, верници су обишли и најзначанија места крсно-васкрсне Херцеговине. Важно помена је да је на пут кренуло 150 Младеновчана предвођених протојерејем Слободаном Кеџићем, јерејем Ненадом Марковићем и ђаконом Небојшом Поповићем.

У петак 2. септембра 2016. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог пророка Самуила и светог свештеномученика Филипа Ираклијског, у вечерњим часовима три аутобуса испуњена ходочасницима из Младеновца су кренула пут Црне Горе. Верни народ Младеновца најпре је обишао манастир Морачу у којем су се верници поклонили моштима Светог мученика Харалампија, а потом манастир Дајбабе где су се поклонили моштима Светог Симеона Дајбабског. Након тога су посетили манастир Ждребаоник у којем су се помолили крај моштију Светог Арсенија Сремца и Мученице Февроније. Потом су ходочасници кренули пут манастира Острог, где су ноћ провели на отвореном. У недељу ујутру заједничарили су на Евхаристијском сабрању, где су се заједно и причестили, а потом помолили испред кивота Светог Василија Острошког. Пут је настављен ка Херцеговини где су посећени манастир Тврдош, требињска Грачаница и сам град Требиње. На самом крају верници су обишли и Андрићград, што је овом путу дало и културно-образовну димензију.

Духовно окрепљени младеновачки верници су се испуњени јеванђељском радошћу вратили у свој град у недељу у вечерњим часовима.

јереј Марко Јефтић