АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ОПЛЕНЦУ - 16. АВГУСТ 2016. ГОДИНЕ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ОПЛЕНЦУ - 16. АВГУСТ 2016. ГОДИНЕПоводом деведесет и пет година од упокојења Краља Петра I Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је 16. августа 2016. године Свету Архијерејску Литургију, а потом и парастос краљу Петру I, у храму Св. великомученика Георгија на Опленцу. Епископу су саслуживали пензионисани протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј Милан Савић, протојереј Јован Биберџић, протонамесник Бранимир Товиловић, протонамесник Слободан Радивојевић, протонамесник Остоја Пешић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

Након прочитаног зачала из Јеванђеља Владика Јован је беседом окупљеним верницима упутио речи поуке и подсетио на дарове које је Бог дао човеку. Благодат Божија је дар Божији без којег се човек не може спасити без обзира колико врлина и добрих дела умножавао. Благодат је потребна да би нас одржавала у заједници са Богом, она нас освећује, просвећује, надахњује и подстиче на духовно делање. Благодат није ништа друго до сам Господ Исус Христос у нама. Када човек живи са Христом онда се благодат у њему обнавља. Благодат се не задобија ван Цркве јер спасења нема без Спаситеља, а Спаситељ благодат излива управо у Цркви која је Тело Христово. Спасење наступа онда када човек, условно речено, постаје Бог по благодати Божијој. Наше спасење се састоји у живом односу са Богом, а онда ни благодат неће изостати као ни истинска радост која се најбоље спознаје управо преко благодати Божије.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

 

Након свете Литургије и парастоса приређена је трпеза љубави од стране Господина Драгана Рељића, директора Задужбине краља Петра I Карађорђевића.

ђакон Урош Костић