АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ - 9. АВГУСТ 2016. ГОДИНЕ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ - 9. АВГУСТ 2016. ГОДИНЕНа дан славе храма Св. Великомученика и исцелитеља Пантелејмона, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Зоран Митровић, протојереј Слободан Бабић, јереј Немања Младеновић, јереј Рашко Стјепановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Недељко Дикић.

Владика Јован после прочитаног Јеванђеља у надахнутој беседи је обративши се верном народу рекао: Међу светима Цркве Божије браћо и сестре особито место заузимају мученици. А међу њима посебно место великомученици који су Христа ради поднели велике патње и на крају и смрт не желећи се одрећи Господа Христа. Данас славимо таквог једног човека, светитеља Св. Пантелејмона коме је и овај храм посвећен. У њему је била благодат то јест Христос. У њему је била сва снага и мудрост небеска која му је дала снаге да преброди сва мучења којима је био изложен само зато што је веровао у Христа. Због његове вере и живота Господ га је обдарио чудотворством. Био је и лекар, лечио је од разних болести чак и вид враћао. Због тога је претрпео муке од мучитеља а са радошћу, зато што је Христос био у Њему.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Наш прави живот је у Царству Божијем, тамо где је Господ са светима. Знао је он да овај кратки живот треба употребити на добро, што значи живети са Христом. Као таквог хришћанина, Св. Пантелејмон је изведен пред једним од највећих мучитеља хришћанства римског цара Максимилијана. А безброј је хришћана које је погубио тај богохулник. Како кажу житије Светих Свети Пантелејмон стаде телом пред земаљског цара и мучитеља а умом стајаше пред Царем Небеским. Ето нам одговора браћо и сестре зашто је био радостан Свети Великомученик Пантелејмон.

ђакон Недељко Дикић