СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ МУЧЕНИКА И БЕСТРЕБРЕНИКА КОЗМЕ И ДАМЈАНА У БАШИНУ

СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ МУЧЕНИКА И БЕСТРЕБРЕНИКА КОЗМЕ И ДАМЈАНА У БАШИНУУ четвртак, 14. јула 2016. године, када наша Света Црква прославља Свете мученике и бесребренике Козму и Дамјана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светих бесребреника Козме и Дамјана у Башину код Смедеревске Паланке. Његовом Преосвештенству су саслуживали: Архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј Дејан Бркић, протонамесник Драган Милутиновић, протонамесник Слободан Сенић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Александар Јаћимовић. Литургијско сабрање је испраћено појањем певачког друштва „Српски православни појци“.

Пре почетка Свете Литургије Владика Јован је осветио иконостас. По прочитаном Јеванђељу Преосвећени се обратио присутнима говорећи им о разлогу зашто су људи браћу по телу и браћу по духу, Козму и Дамјана, назвали чудотворцима и бесребреницима. Чудотворцима зато што су болесне лечили, мртве дизали, а бесребреници зато што нису тражили никакву надокнаду за свој труд. Они нису лечили сами од себе, већ су то чинили именом Христовим; лекар лечи, а Господ оздрављује. Зато нам је потребна вера и то она која може и брда да помера. Али вера никад не иде сама, него је увек ту и љубав. На крају Владика Јован је позвао сви присутне да се помолимо Светом Козми и Дамјану да њиховим молитвама сачувамо дарове које смо добили од Бога.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају Свете Литургије, по обављеној литији, пресечен је славски колач, након чега је литургијско сабрање било настављено трпезом љубави коју су организовали овогодишњи колачари уз помоћ свог пароха протојереја-ставрофора Раденка Гавриловића.

Александар Јаћимовић, ђакон