ДУХОВНА ТРИБИНА НА ТЕМУ „ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ“ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ДУХОВНА ТРИБИНА НА ТЕМУ „ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ“ У АРАНЂЕЛОВЦУУ суботу, 2. јула 2016. године,са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у парохијском дому Цркве Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу одржана је духовна трибина на тему „Патријарх Павле“.

На самом почетку трибине се присутнима обратио старешина храма и архијерејски намесник протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић и захвалио се предавачима, присутном свештенству и верном народу на посети предавања. Потом нас је упознао са биографијама наших предавача, а потом је реч препустио њима.

Наш први гост и предавач је био протођакон проф. Радимир Ракић, један од најеминентнијих наших православних интелектуалаца и мислилаца. Дугогодишњи високошколски професор, филолог и енциклопедиста. Као дугогодишњи сарадник блаженопочившег Патријарха Павла он нам је најверодостојније испричао како је живео и радио наш Патријарх. Он нас је упознао са мноштвом чланака, књига и текстова које је написао Патријарх Павле. Предочио нам је чињеницу да је Патријарх Павле био велики поборник за коришћење српског језика у богослужењу и велики помиритељ, који је користио сваку могићу прилику да на само себи својствен начин помири завађене стране међу којима је било доста и наших познатих личности. Потом се присутнима обратио мр Слободан Радуловић, новинар и публициста из Београда и писац књиге „Вујански крст Патријарха Павла“, збирке сећања, разговора и догађаја везаних за нашег блаженопочившег Патријарха Павла. Он нам је представио своју књигу и издвојио неколико прича из те књиге које нам је на веома занимљив начин препричао. То су биле приче: „Привиђење“, „Кришка сира за оца Георгија“ и „Сузе за мајку Јевросиму“. На крају предавања нам се представио и академик проф. др Славко Каравидић. Он нас је упознао са самим током настанка књиге „Вујнаски крст Патријарха Павла“ и навео нам је неколико занимљивости везаних за књигу и за Патријарха.

Након предавања присутни су имали прилику да поставе питања нашим предавачима и да са свима нама поделе своје приче о Патријарху Павлу.

ђакон Немања Искић