СВЕТА ПЕДЕСЕТНИЦА – ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА ПЕДЕСЕТНИЦА – ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИПоводом великог хришћанског празника Свете Педесетнице, 19. јуна 2016. године, упркос радовима у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци који се односе на реконструкцију иконостаса и обнову фресака, у присуству великог броја верника служена је Света Литургија. Овај дан се у Смедеревској Планци прославља као слава града. Незанемарљиви број верника овога града, прославио је и доживео овај дан своју градску славу, управо као поруку Светог Григорија Богослова из давних времена, који је рекао: ''Ми славимо Педесетницу као испуњено обећање, као остварене наде и као часну тајну'' Тим поводом уприличена је литија од Саборног храма Светог Преображења до зграде општине. Литији су се, након одслужене Свете Литургије и вечерње службе која је уследила у наставку, придружили свештеници и верници из храма Свете Петке.

Испред зграде општине пререзан је славски колач. Протојереј Драгиша Савић пожелео је руководству општине, службеницима и свим верницима срећну славу уз речи: „Овај велики дан се празније као градска слава и слава свих његових житеља. Зато смо се данас молили у Светом храму и испред овога здања у коме седе и раде они који су изабрани вољом народа. Они треба да помажу и поштено раде пре свега за своје лично спасење и добро, а онда за добро свих житеља овога места. Нека је челницима ове општине, заједно са њиховим сарадницима срећна слава. Захвални смо им што су нам омогућили да се овде заједнички помолимо за живот, милост, здравље и спасење мештана и сваког божијег створења. Спремили су оно што сваки српски домаћин спрема за славу, жртву коју смо принели: колач, жито, вино и свећу. Најважније од свега је што смо се овде сабрали, јер шта би све ово значило без живе цркве и без свих нас“.

Данашњи велики празник Духови, који се празнује три дана, свим грађанима и верницима честитао је и председник општине Г. Петар Милић: „Довољна је порука грађанима сам чин резања колача и молитва која је обављена овде испред зграде општине. Ми настављамо традицију прослављања градске славе. Свим грађанима честитам славу уз поруку да је најважније јединство и заједништво. Нама је у овом тренутку потребан сваки пар руку да бисмо превазишли ситуацију у којој се тренутно налази наша општина“.

протонамесник Слободан Сенић