СЛАВНА НЕДЕЉА И ЛИТИЈА У РАЈКОВЦУ

СЛАВНА НЕДЕЉА И ЛИТИЈА У РАЈКОВЦУУ недељу 12. јуна, када наша света Црква прославља Преподобног Исакија Далматинског и 318 отаца окупљених на Првом Васељенском сабору, братство храма Благовести Пресвете Богородице у Рајковцу, организовало је литију кроз село Рајковац. Ова литија се традиционално одржава дуги низ година, где се увек окупља велики број верника и домаћина из села, који део своје славске трпезе изнесу код записа, како би што свечаније сачекали литију и помолили се Богу.

Мноштво народа је након свете Литургије носећи барјаке и иконе обишло 4 записа, код којих су прочитане молитве за благородност земље. Свечана процесија се завршила у порти храма, где је и започета, резањем колача. Након тога се приступило богатој трпези љубави, коју је припремио господин Ненад Вукосављевић из Рајковца.

Истога дана, у вечерњим часовима, одржан је и концерт духовне и етно музике, на коме су учествовали: Музички састав „Ступови“, хор „свете Анастасије Српске“ из Аранђеловца и хор „Благовести“ из Рајковца. Концерт је, упркос невремену, био веома посећен, а народ је молитвено испратио сваку песму.

Марко Стевановић, јереј