ВЕЛИКО ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У СЕЛУ КОНЧАРЕВУ КОД ЈАГОДИНЕ

ВЕЛИКО ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У СЕЛУ КОНЧАРЕВУ КОД ЈАГОДИНЕЊегова Светост Патријарх српски Господин Иринеј и Преосвећени владика, Епископ шумадијски Господин Јован су у суботу, 11. јуна 2016. године, са почетком у 9 сати извршили Велико освећење цркве Светог Јована Крститеља у селу Кончареву код Јагодине, задужбине господина Драгана Марковића-Палме и његове породице, служећи у наставку Свету Архијерејску Литургију, на платоу испред цркве.

Литургију су саслуживли архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михајловић, свештеник у пензији протојереј-ставрофор Радослав Станковић, архијерејски намесник белички протојереј Небојша Младеновић, парох маршићански протојереј Бојан Димитријевић, старешина Старе цркве јагодинске протојереј Александар Гајић, парох рајковачки протојереј Александар Марковић, заменик архијерејског намесника беличког јереј Миломир Тодоровић, парох при Саборном храму у Јагодини јереј Милан Ђорђевић, ђакон при Храму Светог Саве у Београду протођакон Владан Руменић, ђакон епархије шумадијске протођакон Иван Гашић и ђакон Саборног храма у Крагујевцу протођакон Небојша Јаковљевић.

На евхаристијско сабрање, са свештеницима беличког намесништва и министрима Ивицом Дачићем и Александром Антићем, послаником Сретеном Карићем, Градоначелником Јагодине Ратком Стевановићем и другим гостима, сакупило се мноштво народа, који су активно узели учешће у Литији и Св. Литургији. Св. Литургију је својим певањем увеличао хор из Београда, Србски православни појци.

Његова Светост је у својој беседи рекао: „Осветити један храм значи отворити један велики духовни извор, извор живе воде благодати Божје, а шта има веће од тога да нас преобрази, да нас оплемени, да нас учини извором љубави, најпре према Богу, а затим једни према другима, јер наш Бог је Бог љубави, а не мржње, не освете. Предиван храм, извор љубави ктитора, а има ли нешто веће, него подигнути дом Имену Божјем, има ли што племенитије него подигнути дом великом Пророку Св. Јовану Крститељу Господњем, који је припремао свет за долазак Спаситаља, Сина Божјег, који и нас данас припрема, драга браћо и сестре, покајањем. Све нас Господ преко њега позива и данас да покајањем приђемо Христу, изменом и променом себе и начином живота. То је услов да можемо да познамо Онога кога је Бог послао нама, који је обукао тело људско, који нас је позвао и призвао да постанемо оно што је и он постао, он је постао човек са телом људским, да би ми људи постали синови Божји по благодати. То је наше достојанство и тога морамо бити свесни, да је у нама лик Божји, што нас доводи до сазнања да смо сви браћа и сестре. Данас смо осветили храм Божји, али треба да знамо да је сваки човек без изузетка храм Божји, зато се радује Господ када храмове обнављамо и градимо нове, али се највише радује када од себе чинимо храм божји. То је смисао и циљ и овога храма, он је освећен да би нас освећивао и будемо живи ходајући храмови Божји. Нека је благословен наш ктитор, господин Драган Марковић са својом породицом, који је учинио велико и свето дело и оно ће сведочити до краја света и времена, а на свакој Св. Литургији ће се рећи: Ктитора и приложника да помене господ у Царству Свомесвагда, сада и увек и у све векове, амин“.

А на предлог Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, доделио је господину Драгану Марковићу, председнику Скупштине општине Града Јагодине, високо одликовање Српске Православне Цркве –орден Светога Саве првог степена за делатну љубав према Светој Мајци Цркви, посведочену његовим ктиторством, изградњом храма посвећеног Светом Јовану Крститељу, парохијског дома и других пратећих објеката при овом храму у свом родном месту Кончареву.

Беседа Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Епископа шумадијског Г. Јована и Драгана Марковића Палме

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован се у име свештенства, монаштва, присутног народа и у своје име захвалио Његовој Светости Патријарху Иринеју што је у наше име принео дарове Богу и дао нам свој патријархиjски благослов и што је, као Председник Синода СПЦ услишио нашу молбу и доделио највише одликовање СПЦ господину Драгану Марковићу и додао: „Брате Драгане, овај степен одликовања даје се само изузетнима и молим се Богу и светом Сави да носећи његов лик на Вашим грудима он буде подстрек Вама и Вашој породици како треба живети, јер ако се угледамо на светога Саву онда смо се угледали и на Господа, јер се и свети Сава угледао на Господа. Овај храм што сте подигли, не може се мерити ни са каквим дворовима да подигнете, јер Ви сте данас подарили дар Богу, дар Цркви Христовој, дар овом народу и вашем селу и неће бити Службе да се не помене ваше име као ктитора. Поред свега, имате дар Божји, донео сам вам шест частица светих моштију, које ће овде пребивати са вама. Молим вас, долазите у овај храм, целивајте Свете мошти, причешћујте се, замолите ове светитеље да се они моле Богу за вас, а ево који су то светитељи: свети Теодор Тирон, свети Теофилакт Епископ Охридски, свети Киријак Отшелник, свети Николај Владика Жички, свети великомученик Косовски Лазар и света Анастасија, мајка светога Саве“.

Обраћајући се присутнима и захваљујући се свима, господин Драган Марковић посебно се захвалио Његовој Светости Патријарху Иринеју и Епископу шумадијском Г. Јовану, што су дошли да освештају овај храм и што је Владика Јован благословио да се његов лик као ктитора не нађе са фрескама у цркви. “Ја сам рекао: Ја сам привредник и политичар и мени није место међу свецима које треба поштовати”. Такође је додао: “Ми који имамо, да помажемо онима који немају” и додао да је породица основни стуб свега у животу. Такође је рекао да ће ускоро у Јагодини и околини сви имати посла и неће имати изговора што немају више деце, јер је то наш национални интерес.

Захваљујући се још једанпут Његовој светости и Владици, Господин Драган Марковић је позвао све присутне на послужење и трпезу љубави.

протођакон Нинослав Дирак