ДУХОВНА ТРИБИНА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ДУХОВНА ТРИБИНА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу, 29. маја 2016. године, у сали Црквене општине буковичке цркве, при храму Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, духовну трибину под називом „Лествица духовног уздизања“ одржао је протојереј-ставрофор др Зоран Крстић.

На самом почетку предавања присутнима се обратио и захвалио на доласку у великом броју старешина храма протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић.

Протојереј-ставрофор др Зоран Крстић је на самом почетку предавања направио паралелу између његовог предавања и књиге „Лествица“ Светог Јована Лествичника. Као срж предавања прота је навео да је заправо „Лествица духовног уздизања“ жеља за нашим прогресом, жеља за напредовањем. Под појмом „напредовање“ овде се не мисли на оно на шта нас прво асоцира, а то је финансијско напредовање или економска сигурност, већ на наше напредовање у вери. Наведен је резултат и једног истраживања, а то је да је наш народ, веома религиозан, али та се религиозност не везује стриктно за хришћанску религиозност. Наша религиозност треба да се заснива на Светом Јеванђељу. Разлика између економског и религиозног напредовања јесте заправо онај сегмент задовољства који остаје иза тог нашег прогреса. Економско напредовање нас не чини истинским срећним, чак нас након неког времена увлачи у страх, а религиозна срећа је оно што добијамо бесплатно и шта на нас оставља истински утисак среће. Оно шта нас чини срећнима у религиозном смислу јесте „Вера у Бога“ и„Други као ближњи“. Из тог разлога наш напредак треба да буде напредак ка Господу Богу. Након предавања протојереј-ставрофор др Зоран Крстић је одговарао на постављена питања и разјашњавао недоумице верних окупљених на овом предавању.

ђакон Немања Искић