СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУУ суботу, 28. маја 2016. године, на дан прослављања светог Пахомија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Вазнесењском храму у Сопоту.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, парох неменикућски протонамесник Горан Лукић, јеромонах Дионисије, сабрат Манастира Свете Петке у Сибници, парох поповићки јереј Марко Стевановић, пртођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

Мноштво школске деце, заједно са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем, узело је учешћа је на Светој Литургији најпре појањем, а онда, после причешћа свештенослужитеља, и кроз часно и Пресвето Тело и Крв Господа Христа.

У својој архипастирској беседи, Преосвећени Владика је, између осталог, говорио о начину животу хришћана, који су се у антиохијској Цркви првих времена, а касније и шире, називали светима. “Живећи светим животом, хришћанин и друге побуђује на свети живот. Чинећи света и богоугодна дела, хришћани и друге побуђују на таква дела”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије у Сопоту Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован посетио је храм Силаска Св. Духа на апостоле у Рогачи, где је венчао Бојана и Кристину, сина господина Живорада Милосављевића, председника Градске Општине Сопот.

Горан Лукић, протонамесник