СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМАУ недељу, 8. маја 2016. године, када наша Света Црква прославља Светог апостола и еванђелисту Марка, и Томину недељу, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Великим Црљенима, поводом храмовне славе. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, Архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Томислав Марић, дугогодишњи парох великоцрљенски, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протонамесник Жељко Ж. Ивковић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. Литургији су присуствовали директор ТЕ „Колубара“ – Радослав Раца Милановић, председник Скупштине ГО Лазаревац – Томислав Рикановић, Матеја и Василија Минић, власници атељеа Минић из Београда, који је осликао део храма у Великим Црљенима.

Шумадијски Првојерарх поручио је окупљеним верницима да права вера ослобађа човека од самога себе. Она даје човеку смирење, љубав и подстрек да живи хришћанским животом. Вера гледа у лице Божије и призива Бога. Али права вера је и дар Божији, дар који је потребно усавршавати. Вера је пут на коме се сусрећу Бог и човек, а Бог је онај који први хрли ка човеку у том спасоносоном сусретању. Потребно је да сви ми хришћани попут апостола Томе ускликнемо: „Господ мој и Бог мој!“. Јер право богатство је када имамо Бога у себи и када се вером богатимо Богом.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Литургија је завршена литијом око храма и резањем славског колача. Овогодишњи свечар био је господин Жељко Радовановић. После резања колача уследило пригодан културно-уметнички програм који су за присутне припремили ученици ОШ „Свети Сава“ из Великих Црљена, предвођени наставницом музичког васпитања Јеленом Станојевић. Значајан допринос, својим наступом, дао је, као и сваке године, КУД „Колубара“ из Великих Црљена. Програм је водио студент Богословског факултета и вероучитељ колубарско-посавског намесништва, Александар Бабић. Јубилеј двадесетогодишњице од освећења храма у Великим Црљенима прослављен је Трпезом љубави у ресторану „Два Храста“ у Великим Црљенима, коју је за окупљене вернике припремио парох великоцрљенски, јереј Александар Глишић са породицом.